Η αλήθεια, οι σειρήνες, τα παπαγαλάκια και το θολό τοπίο ενός αμφιλεγόμενου νόμου
«ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ»:
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΑΡΩΤΙΚΑ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟ
ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ 2 ΤΟΥ ΕΙΧΕ

Επειδή γίνεται συνέχεια συζήτηση για τον νόμο αυτό περί «Ανακούφισης των Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών» και για το πόσο αυτός αποτελεί μια αξιόλογη δυνατότητα που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τα νοικοκυριά, ενημερώνουμε συνοπτικά τα εξής, επιφυλασσόμενοι να δώσουμε αναλυτικά πλήρεις θέσεις και οδηγίες (αυτά γράφαμε τον Ιανουάριο 2011) :

  1.  Ο νόμος αυτός όχι μόνο είναι ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αλλά και ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

1916375Όπως ενημερώσαμε και τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς Κομμάτων, την ηγεσία του Αρείου Πάγου και άλλους πολλούς, συμπεριλαμβανομένης και της Κυρίας Κατσέλη, με την από 14-4-2010 16σέλιδη ανοιχτή επιστολή μας, ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε περίπου τρείς μήνες μετά την υπεύθυνη ενημέρωση που κάναμε προς πάσα κατεύθυνση, είναι ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ αλλά και βαρύτατα αναποτελεσματικός. Οι βασικοί λόγοι των ενστάσεών μας είναι ότι οι προβλεπόμενες «ρυθμίσεις», όπου και όταν γίνουν –πράγμα μάλλον σπάνιο- αφορούν σε απαιτήσεις τραπεζών που -σύμφωνα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που το EIXE έχει βγάλει σε βάρος τους- είναι ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ. Και αυτό γιατί τα Δικαστήρια έχουν κρίνει με εκατοντάδες αποφάσεις τακτικής διαδικασίας (πάρα πολλές απο τις οποίες έχουν ήδη καταστεί αμετάκλητες) ότι τα τραπεζικά επιτόκια δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δικαιοπρακτικά. Σήμερα τα τραπεζικά επιτόκια των καρτών κυμαίνονται στο επίπεδο των 16-19%, εκείνα δε των καταναλωτικών δανείων και δανείων αγοράς αυτοκινήτων στο 10-14%. Το δικαιοπρακτικό επιτόκιο σήμερα είναι μόνο 5,30% (Δεκ. 2015). Οι διαφορές παράγουν τοκογλυφικά ωφελήματα για τις τράπεζες. Το δε Σύνταγμα (άρθρο 95 παρ. 5) επιτάσσει την ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ της Διοίκησης (δηλαδή του Κράτους) στις δικαστικές αποφάσεις. Όμως το Κράτος -κατά πάγια «πολιτική» του, περιφρονεί την συνταγματική αυτή υποχρέωσή του και επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίζουν την τοκογλυφία σε βάρος του Ελληνικού λαού, οι διαστάσεις της οποίας ήταν κάποτε (στις καλές ημέρες) της τάξεως των Ευρώ 6.000.000 κάθε ημέρα (με τις αργίες μαζί). Πέρα από την ακύρωση του νόμου που το EIXE περιμένει, θεωρούμε σίγουρο ότι οι Ειρηνοδίκες που θα κληθούν να κρίνουν αιτήματα υπαγωγής οφειλών των νοικοκυριών στη «ρύθμιση του νόμου» αυτού, θα διαγνώσουν την αντισυνταγματικότητα και θα αποφασίσουν ανάλογα.

«Η εισαγωγή του νόμου αυτού στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση, παρά την έγκαιρη προειδοποίησή μας προς τον Πρωθυπουργό και τα Κόμματα, αποτελεί βάναυση προσβολή προς το Δημοκρατικό μας πολίτευμα και το ίδιο το Κοινοβούλιο που ουσιαστικά αλλά απόλυτα ανεπίτρεπτα μετατράπηκε σε «Κυνοβούλιο» με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου που αποτελεί όνειδος για τον πολιτικό μας πολιτισμό» παρατηρεί ο Πρόεδρος του EIXE κ. Τ. Χριστοδουλόπουλος και προσθέτει «Ο νόμος αυτός είναι ίδιος με εκείνον που (υποθετικά) θα προέβλεπε την ρύθμιση των οφειλών των χρηστών ναρκωτικών προς τους εμπόρους-προμηθευτές τους για να διευκολυνθούν οι πρώτοι να πληρώσουν και οι δεύτεροι να εισπράξουν τα παράνομα έσοδά τους«. Εδώ, αντί ναρκωτικών, έχουμε τοκογλυφία που είναι εξ’ ίσου βαρύτατο κακούργημα.

  1. ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ !!!

Παρά την ενημέρωση του EIXE στα Κοινοβουλευτικά κόμματα με την ευρύτατη κοινοποίηση της επιστολής τους της 14-4-2010 προς τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο προς karatzaferisτου αρχηγούς των αλλά και σε καθένα από τους Βουλευτές, τον νόμο-έκτρωμα αυτόν ψήφισαν αρμονικά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αλλά και το ΛΑΟΣ, τον Πρόεδρο του οποίου το EIXE είχε παρακαλέσει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία (θεωρώντας ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ) ότι θα το καταψήφιζε, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε πει κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης πολιτικών αρχηγών πριν τις εκλογές του 2004 το περίφημο -και απόλυτα αληθινό- «Οι τράπεζες κλέβουν τον Ελληνικό Λαό«. Και όταν το είπε, καθόταν δίπλα στους αξιότιμους κκ. Γεώργιο Παπανδρέου (τον Γ’) και Κων/νο Καραμανλή (τον Β΄) των γνωστών πολιτικών δυναστειών…. Μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΛΑΟΣ έκανε την έκπληξη…. για να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά η σοφία μιας ακόμα  γνωστής ρήσης του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή (του Α΄) ότι «Στην πολιτική, η προδοσία είναι καθαρά θέμα χρόνου»… Πόσο δίκαιο είχε….

  1. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟΥ EIXE ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Από την άνοιξη του 2012, το ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ του EIXE επιτρέπει σε όλα τα μέλη μας να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι στις τράπεζες και να τους δηλώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα των απαιτήσεών τους (εκτός των στεγαστικών δανείων όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά και νόμιμα), τις καλούν να αφαιρέσουν από το φερόμενο ως οφειλόμενο ποσό κάθε παράνομο ποσό τόκων, ανατοκισμών και λοιπών παράνομων επιβαρύνσεων…. και τους λένε ότι μέχρι να το κάνουν αυτό, τα μέλη του EIXE ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ κάθε πληρωμή. Επειδή οι τράπεζες δεν δέχονται να αφαιρέσουν «τα κλεμμένα», οι οφειλέτες δικαιολογημένα δεν συνεχίζουν να πληρώνουν και ετοιμάζουν αγωγές για αποζημιώσεις απο τα προϊόντα των οποίων θα εξοφλήσουν τις τράπεζες και θα τους μείνει και κανένα καινούργιο σπίτι, έτσι σαν αναμνηστικό δώρο από την καλή συνεργασίας τους με το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αναπόφευκτα, προκύπτει το εύλογο ερώτημα «γιατί να κάνει κανείς τον κόπο 2421757να παρακαλεί τις τράπεζες να τον εντάξουν σε κάποια ρύθμιση (όπου στην καλύτερη περίπτωση θα τους γίνει κάποια μικρή έκπτωση στα κλεμμένα) την οποία θα πρέπει να πληρώσουν»…. Ο «νόμος» Κατσέλη είναι μια παγίδα των τραπεζών στην οποία έπεσε η ίδια η καλών προθέσεων κ. Κατσέλη και τώρα έχει αρχίσει ο χορός του καρτέλ των τραπεζών για να πέσουν και τα Ελληνικά νοικοκυριά… για να ολοκληρωθεί το νοικοκύρεμά τους… Υπάρχει και το κερασάκι στην τούρτα (που προορίζεται για τα πρόσωπα των αφελών που θα τσιμπήσουν το δόλωμα του «σωτήριου αυτού νόμου»… Οι ενώσεις καταναλωτών, οι δικηγόροι και οι λοιποί παρατρεχάμενοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της …διευκόλυνσης των θυμάτων να πέσουν στην παγίδα… χρεώνουν αμοιβή Ευρώ 2.500 για κάθε περίπτωση…. Και ο χορός της θυματοποίησης των Ελλήνων καλά χωρεί… για το καλό μας… για το πλάτεμα και το βάθεμα της Δημοκρατίας και για μια Ελλάδα νέα… των νεοτελειωμένων.. που είναι η τελευταία μετάλλαξη των μέχρι πρόσφατα γνωστών νεόπτωχων…Ο σώζων εαυτόν… σωθήτω… όποιος προλάβει, δηλαδή…

Χωρίς να είναι απόλυτα απαραίτητο για τις ανάγκες της σύγκρισης γιατί η υπεροχή του ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ του EIXE είναι συντριπτική -αλλά και προφανής στον καθένα-δίνουμε παρακάτω ένα συνοπτικό πίνακα των επιμέρους στοιχείων των δύο προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής καλείται να κάνει την επιλογή του και να επενδύσει τις ελπίδες του….

Πολλή συζήτηση γίνεται για τον Νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (γνωστό και σαν «Νόμο Κατσέλη»). Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που, όπως φαίνεται έχει τον θαυμασμό των φανατικών (και υπερχρεωμένων) ΠΑΣΟΚΩΝ για του οποίους ότι είναι δια χειρός ΠΑΣΟΚ είναι θεϊκό και τέλειο.

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια της ίδιας της Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημ. Σπυράκου (δικηγόρου) για να βγεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ενάντια στην αντίδραση του 92ετούς καρτέλ των τραπεζιτών της Χώρας. Δυστυχώς, όμως, όταν ένα καλό σχέδιο φύγει απο το σχεδιαστήριο και πάει στο τμήμα με τις πρέσες και τους τόρνους, μπορεί πολύ εύκολα να παραμορφωθεί. Εάν μάλιστα, η αρχική σύλληψη της ιδέας ήταν στρεβλή (συνταγματικά και ηθικά), παρά τις καλές προθέσεις της κ. Κατσέλη, το αποτέλεσμα μοιραία θα καταλήξει να είναι κακόμορφο, δυσλειτουργικό, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα, ενδεχόμενα, λύνει. Δεν μπόρεσε δε να αποφύγει την καλοστημένη παγίδα των τραπεζιτών με την εισαγωγή στην Ευρώπη (δια του αδύνατου κρίκου αυτής, την Ελλάδα) της «ΤΙΜΩΡΙΑΣ» του καταναλωτή, με την οποία αυτός «επιβραβεύεται» για την αδυναμία του να συνεχίσει να πληρώνει τις τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών για τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης τα οποία ατύχησε να έχει πάρει, μέσα στην άγνοιά του, στις παγίδες των τραπεζών και των παραπλανητικών διαφημίσεών τους και την ανοχή της τραπεζικής παρανομίας από τo (διεφθαρμένο) ελληνικό κράτος που παραβιάζει μόνιμα και το Σύνταγμα και την ανθρώπινη αξία των πολιτών που είχαν την ατυχία (δυστυχία είναι πιο ταιριαστή λέξη) να είναι Έλληνες.

Αντίθετα, το ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ του EIXE έγινε με καθαρό τραπεζικό, νομικό και ηθικό μυαλό, με πρακτική απλότητα και απόλυτη αποτελεσματικότητα, αποτελεί την άριστη λύση που το EIXE έδωσε στους καταναλωτές που είναι μέλη του.

Η σύγκριση των δύο λύσεων που έχει στη διάθεσή του ο καταναλωτής είναι συντριπτική υπέρ του EIXE. Η σημείο-προς-σημείο ανάλυση αποδεικνύει την ολική παράλυση που τελικά παρέχει ο νόμος Κατσέλη που αποδίδει τον υπερχρεωμένο πολίτη πίσω στην κοινωνία καταληστευμένο από τις τράπεζες, πτωχευμένο νομικά από το Κράτος (που υποτίθεται -κατά το άρθρο 2, παρ. 1 του Συντάγματος- ότι αντιλαμβάνεται ότι «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας«), περίγελο των τραπεζιτών για τον ευτελισμό που του εξασφάλισαν σε ανταπόδοση της αδυναμίας του να τους πληρώσει τις τοκογλυφικές τους απαιτήσεις, και το μάθημα προς όλους τους άλλους δανειολήπτες για το τί παθαίνει όποιος δεν υποκλίνεται μπροστά στο διαχρονικό τραπεζικό δόγμα ‘ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ». Κηρύσσεται κοινωνικά, ηθικά και συναλλακτικά έκπτωτος. Πληρώνει, δηλαδή, ο πολίτης αυτής της άθλιας κοινωνίας τα τοκογλυφικά χρέη του και με την ηθική του υπόσταση. Και όταν ολοκληρωθεί η ηθική και κοινωνική τους έκπτωση, θα βγουν και τα κίτρινα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και θα διαλαλήσουν θριαμβευτικά ότι «με απόφαση-σταθμό του τάδε Ειρηνοδικείου, ελαφρύνθηκε απο τα χρέη του υπερχρεωμένος δανειολήπτης». Ποτέ όμως δεν θα πουν ότι αυτός ο τυχερός ήταν ένας από τους 500 που προσπάθησαν και δεν κατάφεραν τίποτα (έχασαν και τις αμοιβές των δικηγόρων που πλήρωσαν). Και δεν θα πουν ότι ο τυχερός αυτός είναι πλέον, εκτός από «ανακουφισμένος», και στιγματισμένος. Και η πληροφορία αυτή εμφανίζεται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Εμείς στο EIXE δεν επιτρέπουμε σε κανένα μέλος και φίλο μας να υποβληθεί σε οποιοδήποτε ευτελισμό ούτε στιγματισμό, και μάλιστα τέτοιας βαρύτητας. Όποια τράπεζα βγάζει διαταγή πληρωμής για τοκογλυφική απαίτηση, τη παίρνει πίσω ΑΚΥΡΩΜΕΝΗ από τους δικηγόρους του ΕΙΧΕ, μαζί και μια πολύ σκληρή αγωγή για αδικοπραξίες. 

Σας δίνουμε παρακάτω τον συνοπτικό συγκριτικό πίνακα των δύο επιλογών που έχει σήμερα ο υπερχρεωμένος καταναλωτής. Το ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ λειτουργεί με άριστα αποτελέσματα από το 2009 ενώ ο νόμος Κατσέλη περίπου από τις αρχές 2011 με συνθήκες «θολού τοπίου» και σχεδόν απόλυτα απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ  
ΤΩΝ
 30 ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 
«ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ»
 και «ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ»

ΣΤΟΙΧΕΙΟ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΑΞΗΣ)
ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΛΥΤΟΣ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΑΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΟΧΙ

ΝΑΙ

ΝΕΜΕΣΙΣ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ  ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΗ ΛΥΣΗ
ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ
ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΣΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ) ΤΟΥ «ΑΝΑ- ΚΟΥΦΙΣΜΕΝΟΥ» ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΜΑΤΑ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ
4.000
2.100
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΛΥΣΗ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ  ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΜΕΡΙΚΗ Η ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΜΕΧΡΙ 20
ΜΕΧΡΙ 4-5
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΩΣ ΕΜΠΛΟΚΩΝ ΛΟΓΩ ΝΕΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
ΜΕΓΑΛΟΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΤΑΣΗ «ΤΙΜΩΡΙΑΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
ΑΣΗΜΑΝΤΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΤΑΣΗ «ΤΙΜΩΡΙΑΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΝΕΜΕΣΙΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
ΑΣΗΜΑΝΤΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΕΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΕΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΟΧΙ
ΝΑΙ
ΝΕΜΕΣΙΣ