ΣΧΕΔΟΝ …ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΕΙΝΑΙ
ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ
ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!

Σε όσους από εσας αρέσουν τα Ελληνικά πολιτικά θρίλερ, αυτή εδώ η πραγματική ιστορία ξεπερνά κάθε όριο σεναρίου. Η διαπλοκή και πάλι προς την δόξα τραβά………

Τον Φεβρουάριο 2006, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ κ. Τάκης Χριστοδουλόπουλος ήταν TC-VIDEO-17προσκεκλημένος στό πρωϊνό Κυριακάτικο μαγκαζίνο της τηλεόρασης του MEGA. Υπήρχε άνεση χρόνου και ο Πρόεδρος είπε πολλά για την τραπεζική παρανομία, όπως συνήθως, με ευθυκρισία και τόλμη. Ακούστηκαν λέξεις που ποτέ δεν βγαίνουν στην τηλεόραση, όπως τραπεζική τοκογλυφία, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς επίσης και ότι το ΕΙΧΕ έχει βγάλει περίπου 700 δικαστικές αποφάσεις όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι τράπεζες, κυριολεκτικά άριστα ενορχηστρωμένες, λειτουργούν αλλά και παρανομούν ομοιόμορφα, παραβιάζοντας τις άδειες λειτουργίας που τους έχουν χορηγηθεί, και έθεσε θέμα ευθυνών της Τραπέζης της Ελλάδος και του Διοικητού της να εφαρμόσουν τον νόμο και να αρχίσουν να ανακαλούν τις άδειές των αυτές.

Την επομένη ημέρα, Δευτέρα, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος τον ερώτησε εάν έχει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη καρτέλ στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα. Κλείστηκε ένα ραντεβού στα Γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά το οποίο, επί τρείς ώρες, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ έβαλε στο τραπέζι όχι μόνο στοιχεία αλλά και πληρέστατο αποδεικτικό υλικό καθώς και τον πίνακα με την κωδικοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που έχει βγάλει το ΕΙΧΕ και οι οποίες αποδεικνύουν τις απόλυτα εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και τις παρανομίες των τραπεζών στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε κλιμάτικο των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στα Γραφεία του ΕΙΧΕ για την πλήρη τεκμηρίωση της ομοιόμορφης λειτουργίας/παρανομίας και των λοιπών συμπεριφορών του καρτέλ των τραπεζών στην Ελλάδα.

805709_b1Μετέπειτα και επί 7 μήνες, δεν έγινε τίποτα από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στις 24-9-2006 και από τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Χριστοδουλόπουλος απεκάλυψε το θέμα ενώ, στις αρχές Οκτωβρίου 2006, ζήτησε από τον Ευρωβουλευτή και Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γιώργο Καρατζαφέρη να φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, έστειλε αναφορά στην Επιτροπή Ανταγνωισμού στις Βρυξέλλες και εξέθεσε την κατάσταση και τα διαδραματισθέντα με την Ελληνική Επιτροπή του κ. Ζησιμόπουλου. Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες απάντησε και η έρευνα θα προχωρήσει με το ΕΙΧΕ  ΕΡΗΜΗΝ της Ελληνικής Επιτροπής. Στις 17-10-2006, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερώτηση με τίτλο «Τραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα και έλλειψη δράσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντίγραφο του εγγράφου αυτού, βλέπετε παραπάνω.
_____________________________________________________________________________________

Ο εκλεκτός αυτός Έλληνας Ευρωβουλευτής έδωσε με την ερώτησή του (αριθ. Ε-4641/2006) τα πραγματικά περιστατικά με απόλυτη ακρίβεια, κατέγραψε τις απορίες όλων των Ελλήνων (εκτός βέβαια των διαπλεκομένων)  και έθεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της. Η υπόθεση αποπνέει διαπλοκή προχωρημένης σήψης. Πραγματικά, η δυσοσμία είναι αφόρητη…..

Ολοι μας γνωρίζουμε τί ακριβώς έγινε και, ξαφνικά, έχασε το ενδιαφέρον της η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθήνα….

Ακολουθεί η συνέχεια……
____________________________________________________________________________________

Παραθέτουμε το κείμενο με της ερώτησης του κ. Γ. Καρατζαφέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2006, αριθ. Ε-4641/06):

Θέμα: Tραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα και έλλειψη δράσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Είναι γνωστές οι καταγγελίες ότι στην Ελλάδα οι όροι συναλλαγών με τις τράπεζες περιλαμβάνουν πολλούς καταχρηστικούς όρους. Ο εναρμονισμός των επιτοκίων καταγγέλλεται ότι συντονίζεται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Η παλαιότερη δημόσια αναφορά στο καρτέλ των τραπεζών βρέθηκε στα πρακτικά της Βουλής του 1930, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος απειλούσε να θέσει το τότε λεγόμενο «Συνδικάτο των Τραπεζιτών» εκτός νόμου, διότι «είχαν συμπήξει ένωση για τον περιορισμό του μεταξύ των ανταγωνισμού».

Στην Ελλάδα, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο τέως υπάλληλος της Επιτροπής κ. Ζησιμόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε από τηλεοράσεως στις 24.9.2006 ο Πρόεδρος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών» (ΕΙΧΕ) κ. Χριστοδουλόπουλος (ο οποίος είναι πρώην ανώτατο στέλεχος τραπεζών), το Φεβρουάριο 2006 επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του ο κ. Ζησιμόπουλος και τον ρώτησε εάν έχει στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν τη λειτουργία καρτέλ τραπεζών στην Ελλάδα. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι τα αρχεία του ΕΙΧΕ καθώς και οι τραπεζικές γνώσεις των στελεχών του μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη καρτέλ όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο χώρο της χρηματοδοτικής πίστωσης (Leasing). Ακολούθησε τρίωρη συνάντηση των δύο στο γραφείο του κ. Ζησιμόπουλου, όπου συζητήθηκε ο τρόπος στοιχειοθέτησης του αποδεικτικού υλικού και συμφωνήθηκε η εγκατάσταση στα γραφεία του ΕΙΧΕ στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως, μεταγενέστερα, όπως καταγγέλλει το ΕΙΧΕ, δεν έγινε τίποτα από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προέδρου της.

Στις 5 Οκτωβρίου 2006, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Ανταγωνισμού) ζητώντας να κάνει τον έλεγχο εκείνη, αφού η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έδειχνε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τα στοιχεία που το ΕΙΧΕ έθεσε υπόψιν του προέδρου της. Αντίγραφα της επιστολής αυτής έχουν σταλεί στον έλληνα Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε εμένα, καθώς και στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ είναι γνωστές στους πάντες στην Ελλάδα οι καταγγελίες ότι οι τράπεζες αποτελούν καρτέλ, το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει καμία έρευνα επάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα;

Πώς εξηγεί η Επιτροπή την καταγγελλόμενη από το ΕΙΧΕ απώλεια ενδιαφέροντος του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ερευνήσει τα καρτέλ τραπεζών στην Ελλάδα, ακόμα κι’ όταν του προσφέρθηκε το αποδεικτικό υλικό;

Πώς μπορεί να παρέμβει η Επιτροπή ώστε η έρευνα αυτή να αρχίσει σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της;
________________________________________________________________

Απάντηση της κ. Kroes εξ ονόματος της Επιτροπής (με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2006)

Όσον αφορά το πρώτο και το δεύτερο ερώτημα που θέτει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι το ελληνικό κράτος και η εθνική αρχή ανταγωνισμού δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια.

Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, η Επιτροπή επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του «Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών» (ΕΙΧΕ) και τον κάλεσε να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό περί τραπεζικού καρτέλ στην Ελλάδα. Γενικότερα, η Επιτροπή ερευνά επίσης τις αγορές λιανικής τραπεζικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο τομεακής έρευνας. Μια πρώτη ενδιάμεση έκθεση(1) -για τις κάρτες πληρωμής- δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2006 και μια δεύτερη ενδιάμεση έκθεση(2) – για τους λογαριασμούς όψεως και τις σχετικές υπηρεσίες – δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου 2006. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει τελική έκθεση τον Ιανουάριο του 2007 και θα αναλάβει τις ενδεδειγμένες ενέργειες παρακολούθησης με βάση τα πορίσματα της έρευνας.

______________________________________________

Ιστορική καταδίκη: 10 μήνες φυλακή στον Σπ. Ζησιμόπουλο της Επιτροπης Ανταγωνισμού !
(* το κείμενο αυτό γράφτηκε το 2008 – ωστόσο, έκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει…)

Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα! Με μια απόφαση με ιστορική σημασία, το Πρωτοδικείο της Αθήνας καταδίκασε χθες σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Σπ. Ζησιμόπουλο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ στην εισήγηση καταπέλτη της εισαγγελέως διατυπώθηκε πρόταση για ποινή διετούς φυλάκισής του, την οποία απέφυγε λόγω προτέρου εντίμου βίου !

Για πρώτη φορά, οι δικαστές δέχθηκαν ότι υπήρξε δόλος εκ μέρους του τέως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά την πολυετή καθυστέρηση διερεύνησης καταγγελίας μιας μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης για τις καταχρηστικές πρακτικές ενός πολυεθνικού κολοσσού.
Στην υπόθεση που εξετάσθηκε, η εταιρεία Δρίτσας χρειάσθηκε πολλά χρόνια για να δικαιωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που τελικά διαπίστωσε τις βαρύτατες παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την ελληνική θυγατρική της Nestle, επιβάλλοντας στην εταιρεία πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για αρκετά χρόνια, όμως, ο καταγγέλλων επιχειρηματίας έβλεπε την καταγγελία του να «θάβεται» σε κάποια συρτάρια της Επιτροπής, καθώς το τότε αρμόδιο στέλεχος και σήμερα προσωρινή γενική διευθύντρια της Επ.Αντ. «ξεχνούσε» να αναθέσει τη διερεύνηση των καταγγελιών σε εισηγητή και μόλις το 2006 έγινε έφοδος ελεγκτών στην Nestle, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε γενικού διευθυντή Π. Αδαμόπουλου.

Η έφοδος των ελεγκτών και τα στοιχεία που αντλήθηκαν επιβεβαίωσαν πλήρως όσα είχε καταγγείλει ο Έλληνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, βρίσκοντας το θάρρος να αναμετρηθεί ευθέως με ένα κολοσσό με συντριπτικά υψηλό μερίδιο αγοράς και ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους, ενώ μέχρι τότε οι καταγγελίες του εθεωρείτο από την Επιτροπή, ότι περιείχαν μόνο «ψήγματα» αξιοποιήσιμων στοιχείων.

Με την απόφαση επιβολής βαρύτατων κυρώσεων στην Nestle, που πάντως υπάρχουν νέες καταγγελίες ότι εξακολουθεί να εφαρμόζει τις ίδιες, επίδικες πρακτικές της για να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του καφέ, ο καταγγέλλων επιχειρηματίας πρόσφατα δικαιώθηκε απόλυτα. Υπέρ του έχει εκδοθεί νωρίτερα, μάλιστα, άλλη μια ιστορική απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου, καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο του επιδίκασε χρηματική αποζημίωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πλημμελή άσκηση των ελεγκτικών της καθηκόντων.

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σπ. Ζησιμόπουλος, επί σειρά ετών ανεχόταν τον «ενταφιασμό» των καταγγελιών Δρίτσα, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του επιχειρηματία και σήμερα γίνεται ίσως ο μοναδικός δημόσιος λειτουργός, με τόσο υψηλό αξίωμα, που καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν προϊόν δόλου και όχι απλής αμέλειας ή ανικανότητας η παρελκυστική τακτική του.

Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται πλήρως οι συνεχείς καταγγελίες του STOPCARTELγια το ιδιότυπο καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας των υπευθύνων για βαρύτατες παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με θύματα τους καταναλωτές και τους μικρομεσαίους Έλληνες επιχειρηματίες, που αποτελούν σταθερούς στόχους μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, εγχώριων και πολυεθνικών.

Με την ιστορική απόφασή τους, οι δικαστές επιβεβαιώνουν πλέον, ότι απελπιστικές καθυστερήσεις διερεύνησης καταγγελιών για κολοσσούς δεν ήταν άλλη μια απλή περίπτωση αδυναμίας μιας Αρχής του ελληνικού κράτους, όπως επέμενε ψευδώς να ισχυρίζεται ακόμη και στη Βουλή ο κ. Ζησιμόπουλος, αλλά μια πρακτική που ακολουθήθηκε για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα των κυρίαρχων εταιρειών της ελληνικής αγοράς, που με τις καταχρηστικές πρακτικές τους «πνίγουν» υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και καταδικάζουν τους καταναλωτές σε συνεχή αφαίμαξη εισοδημάτων μέσα από τα ενδημικά φαινόμενα ακρίβειας στην αγορά.

Εναντίον του κ. Ζησιμόπουλου εκκρεμούν και ουκ ολίγες άλλες μηνυτήριες αναφορές επιχειρηματιών, για ανάλογες καθυστερήσεις διερεύνησης καταγγελιών τους και μέσα στον Απρίλιο αναμένεται νέα δίκη, αυτή τη φορά ύστερα από αναφορά της εταιρείας Φλωράς, που δικαιώθηκε επίσης με απελπιστική καθυστέρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μεταξύ των μηνυτών του κ. Ζησιμόπουλου περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Iron Tenco, που είχαν εξωθηθεί στα άκρα από τις μεθοδεύσεις Ζησιμόπουλου (έφθασαν μέχρι την απεργία πείνας!). Ακόμη και σήμερα, παρότι έχουν διενεργηθεί έφοδοι στις μεγαλύτερες ελληνικές χαλυβουργίες από το καλοκαίρι του 2008, δεν έχει συνταχθεί εισήγηση για το καρτέλ στα χαλυβουργικά προϊόντα, που πρώτοι κατήγγειλαν με στοιχεία οι υπεύθυνοι της Iron Tenco.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σημερινή διοίκηση της Επιτροπής, υπό τον αρεοπαγίτη επί τιμή, κ. Δ. Κυριτσάκη, όχι μόνο συνεχίζει την πρακτική των αέναων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση σημαντικών ερευνών για καρτέλ (χαρακτηριστική η περίπτωση της έρευνας για την αγορά χαλυβουργικών προϊόντων), αλλά στήνει έκτακτα και έκτακτα  στρατοδικεία, εξετάζοντας με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς παρουσία του βαριά τραυματισμένου συνηγόρου της Iron Tenco την αίτηση ανάκλησης της απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η καταγγελία της επιχείρησης για καρτέλ.

Επιπλέον, η διοίκηση Κυριτσάκη προήγαγε πρόσφατα στην καίρια θέση της προσωρινής διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού την ίδια υπάλληλο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως διαπιστώθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, στο «θάψιμο» για χρόνια των καταγγελιών Δρίτσα, αποδεικνύοντας ότι το καθεστώς ατιμωρησίας των καρτέλ που διαμορφώθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει συνέχεια και συνέπεια.

Οι απελπιστικές καθυστερήσεις, που τελικά καθιστούν πρακτικά άχρηστες ακόμη και τις αποφάσεις επιβολής βαριών προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δυσφημούν σταθερά στο διεθνές στερέωμα την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα στοιχεία της έγκυρης ειδικής επιθεώρησης Global Competition Review δείχνουν, ότι η ελληνική Επιτροπή έχει το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ καθυστερήσεων, καθώς υπάρχουν έρευνες που χρειάσθηκαν ακόμη και 120 μήνες για να ολοκληρωθούν!

Τα προσχήματα Ζησιμόπουλου περί ανεπαρκούς στελέχωσης και έλλειψης πόρων της Επιτροπής διαψεύδονται από τα ίδια στοιχεία, που δείχνουν ότι, αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας, η Επιτροπή έχει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων με τη γαλλική αντιμονοπωλιακή Αρχή, που κατατάσσεται σταθερά στις κορυφαίες της Ευρώπης, ενώ ο προϋπολογισμός της ελληνικής Επιτροπής είναι σταθερά πλεονασματικός και κάθε χρόνο επιστρέφει έσοδα στο Δημόσιο.

Νεκροψίες επιχειρήσεων

Την απελπιστική ανεπάρκεια της Επιτροπής, που πλέον αποδεικνύεται ότι δεν ήταν εντελώς αθώα, έχει καταγγείλει με άρθρο του και ο κ. Χρ. Ιωάννου, μέλος της Επιτροπής επί προεδρίας Ζησιμόπουλου από τον Μάρτιο του 2009. Στο άρθρο αυτό, με τον εύγλωττο τίτλο «Ποια Επιτροπή Ανταγωνισμού;», ο κ. Ιωάννου τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Μία αιτία της έλλειψης αποτελεσμάτων είναι ότι η παρούσα Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά τη βελτίωση της ποσοτικής ενασχόλησή της με υποθέσεις ανταγωνισμού (συμπράξεων και καταχρήσεων), εξακολουθεί ασχολούμενη κυρίως με «νεκροψίες» αντί με θεραπείες. Σχεδόν ουδέποτε τηρήθηκε η υποχρέωση έκδοσης αποφάσεων σε 6 ή 8 μήνες από την καταγγελία. Όχι στους 6 αλλά ούτε στους 26 μήνες. Έτσι, στις «νεκροψίες» οι καταγγέλλουσες επιχειρήσεις, έως ότου εξετασθεί η καταγγελία τους, έχουν (εξ)αφανισθεί από την αγορά, και συχνά «δικαιώνονται μετά θάνατον».
  • Οι «νεκροψίες» δεν πλήττουν μόνον τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την αγορά. Ναι μεν η Επιτροπή Ανταγωνισμού (πρέπει να) υποστηρίζει τον «ανταγωνισμό» και όχι τους «ανταγωνιστές», αλλά όταν οι «ανταγωνιστές» οδηγούνται εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα η αγορά να μονοπωλείται ή ολιγοπωλείται περαιτέρω, ή οι εναρμονισμένες πρακτικές να «αποκαλύπτονται» μετά την πάροδο έως και δεκαετίας, τότε, εκτός από τους «ανταγωνιστές», πλήττεται, κυρίως, ο ελεύθερος ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία, η υγιής επιχειρηματικότητα, οι πολίτες.
  • Οι «νεκροψίες» είναι προϊόν προηγουμένων τροποποιήσεων του νόμου περί Επιτροπής Ανταγωνισμού όπου υιοθετήθηκε η λογική της προσαρμογής του έργου της στις εκάστοτε δυνατότητες των δομών και των υπηρεσιών της. Αντί να προσαρμοσθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αυξημένες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών – πολιτών. Κι αυτό παρά το σημαντικό πλεόνασμα οικονομικών πόρων που διέθετε.
  • Ενώ η έλλειψη πόρων είναι συχνά περιοριστικός παράγων στη δραστηριότητα οργανισμών δημοσίου συμφέροντος, στην περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από το 2000 που θεσμοθετήθηκε το τέλος των επιχειρήσεων υπέρ της Επιτροπής, τα οικονομικά της παρουσιάζουν, συνεχώς, υψηλότατο πλεόνασμα (συχνά μεγαλύτερο του 50%). Το οποίο, αντί να αξιοποιηθεί στην κάλυψη του υψηλού ελλείμματος υπηρεσιών ανταγωνισμού που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, διοχετεύεται, στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το να αποκτήσουμε αποτελεσματική Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνισμού στις «εγχώριες» αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στο οποίο οφείλεται διαχρονικά ο υψηλότερος έναντι της Ευρωζώνης πληθωρισμός, το συγκριτικά υψηλότερο κόστος ζωής, η χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών, και οι λιγότερες (εγχώριες και ξένες) επενδύσεις που δεν «επιχειρούνται» λόγω των «κλειστών» ή «μπλοκαρισμένων» αγορών.

Σήμερα ο κ. Ιωάννου είναι υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος, που καλείται πλέον να δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό της παράλυσης της εθνικής αντιμονοπωλιακής Αρχής. 

Όμως, μετά την ιστορική απόφαση του Πρωτοδικείου και η αρμόδια υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, έχει την εξίσου ιστορική ευθύνη να μετατρέψει το νεκροτομείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε μια πραγματική αντιμονοπωλιακή Αρχή, με κύρος και αποτελεσματικότητα στη δράση της, προχωρώντας άμεσα σε πρώτη φάση στην εκκαθάριση της Επιτροπής από όλα τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την παράλυση, την ατιμωρησία και τη διάβρωσή της από τα ισχυρά συμφέροντα. Αυτή η σπάνια ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!