(Ετοιμάζονται οι πίνακες με τις θεματικές ενότητες και τις αντίστοιχες ενημερωτικές βίντεοταινίες)


ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (LEAP)


imagesS8TCDFQ5Μετά τα χρόνια της σχολικής του εκπαίδευσης (τρία χρόνια στον παιδικό σταθμό, ένα στο Νηπιαγωγείο, έξι χρόνια στο Δημοτικό και –για όσους συνεχίσουν ανώτερες σπουδές- έξι χρόνια στο Γυμνάσιο/Λύκειο και έξι στα Πανεπιστήμια), ο μέσος Πολίτης της ιδιόμορφης Χώρας που λέγεται ΕΛΛΑΣ, –κατά κανόνα-, διατηρεί μια μόνιμη σχέση αδιαφορίας έως απέχθειας γενικά με τα βιβλία. Και αυτό για πολλούς καλούς λόγους. Το διάβασμα ενός βιβλίου ώστε να μείνει στον αναγνώστη (που δεν είναι απλός φυλλομετρητής σελίδων αλλά καταλαβαίνει τι διαβάζει) κάτι αξιόλογο, απαιτεί κάποια προσπάθεια, σημαντικό χρόνο, προσήλωση, συγκέντρωση της προσοχής και άλλα πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι, λόγω της συνεχώς μειούμενης ζήτησης για βιβλία, κλείνουν πλέον, το ένα μετα το άλλο, κεντρικά βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι.

Τα βαθύτερα αίτια της μόνιμης αυτής αποστασιοποίησης  από το βιβλίο φαίνεται να ανάγονται σε ψυχολογικούς λόγους που έχουν σχέση με την ατομική καταπίεση στα χρόνια της σχολικής ζωής από την ανάγκη για αποστήθιση κειμένων, αριθμών και ημερομηνιών που απαιτεί η εκπαιδευτική φιλοσοφία της παπαγαλίας, σε αντίθεση με την επικρατούσα διεθνώς αντιδιαμετρική μέθοδο που στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής αντίληψης και ικανότητας του μαθητή στην θεώρηση και αξιολόγηση γεγονότων και καταστάσεων.

Το πολύ προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας προβλέπει το δικαίωμα του μαθητή να επιλέγει αυτός τα μαθήματα που ενδιαφέρουν, του αρέσουν και που ταιριάζουν με τις κλίσεις και με την ιδιοσυγκρασία του. Έχει αφαιρεθεί δημιουργικά το στοιχείο της καταπίεσης του μαθητή και του εξαναγκασμού του να διαθέτει τον πολύτιμο χρόνο του για να αποστηθίσει αδιάφορα γι΄αυτόν κείμενα μόνο και μόνο για να περάσει τις τυπικές εξετάσεις στην ικανότητα για αποστήθηση, όπως γίνεται στην Ελλάδα, και όχι για την ανάπτυξη της κριτικής του ικανότητας που θα του είναι ισόβια χρήσιμη.  

study666666666

Στην Αμερική, οι απόφοιτοι Λυκείου έχουν πάρει τα περισσότερα μαθήματα κατ΄απόλυτη επιλογή τους, δικαίωμα που συνιστά εισαγωγή στην εξειδίκευση σε θέματα που ατομικά βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και που προσφέρονται για να αξιοποιήσουν τα ατομικά τους ταλέντα. Για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, υποβάλλονται σε τέστ όπου οι απαντήσεις πολλαπλών επιλογών στοχεύουν να αξιολογήσουν την κριτική αντίληψη, την οξυδέρκεια και την ευστροφία του υποψήφιου φοιτητή που δεν χρειάζεται να περάσει τα χρόνια του στα φροντιστήρια με μοναδικό στόχο την αποθήκευση περιττών –κατά κύριο λόγο- γνώσεων μόνstudy-untitledο για να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις, όπως οπισθοδρομικά γίνεται πάγια στην Ελλάδα. Θα ήταν πιο δημιουργικό εάν υποβάλλονταν σε ένα μόνο τέστ νοημοσύνης και ευφυϊας (IQ). Και σίγουρα δεν γίνεται κανείς ευφυής πηγαίνοντας σε ακριβά φροντιστήρια για να μάθει «το συνημίτονο της υποτείνουσας τριγώνου ή τον πίνακα των στοιχείων του Μεντελέγιεφ». Το σύστημα είναι σκόπιμα δομημένο για να παράγει πολίτες χωρίς κρίση, σε δόξα του πολιτικού συστήματος  που θέλει τον Πολίτη να είναι άβουλο «πρόβατο», εύκολα προσφερόμενο για πολλαπλή εκμετάλλευση από τα κομματικά επιτελεία. Το σύστημα παράγει ουσιαστικά, καλούς αλλά μόνιμα ανασφαλείς (ελλείψει αυτοπεποίθησης και όχι μόνο) πολίτες, ιδεώδεις δημόσιους υπάλληλους, χωρίς δυναμισμό και χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα αξιοποίησης των ειδικών ταλέντων που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος.  

Το γενικό πρόβλημα που δημιουργεί το διαχρονικό εκπαιδευτικό τέλμα στην Ελλάδα έρχεται να συμπληρώσει η ψευδαίσθηση ότι η τηλεόραση και ο Τύπος προσφέρουν tv376922705726επιμόρφωση στους Πολίτες, πέραν της (κατά κανόνα κακόγουστης) «ψυχαγωγίας». Εκείνο που προφέρουν στα εκπαιδευμένα στην οκνηρία μυαλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από πνευματική ψώρα, απέραντη αποχαύνωση και απόλυτη προσχώρηση στις επιταγές της πολιτικής προπαγάνδας καθώς και στα κελεύσματα για καταναλωτική αποβλάκωση και ανεγκέφαλο μιμητισμό στα πρότυπα που επιβάλει το μάρκετινγκ και η κληρονομιά του διάσημου Έντυ Μπερνέζ, εγγονού του Φρόϋντ και πατέρα της επιθετικής διαφήμισης στην Αμερική για την χειραγώγηση των καταναλωτών.    Και όλα αυτά, με «πρώτα βιολιά» τα πληρωμένα λαμόγια της δημοσιογραφίας. Των άθλιων  «δημοσιογράφων χωρίς ηθική και χωρίς όρια» που αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.


Ένας έντιμος Αμερικανός δημοσιογράφος είπε για τον κλάδο του: 
«Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει τον θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί… Είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».

   John Swinton (1829-1901, εμβληματική μορφή στην ιστορία της αμερικανικής δημοσιογραφίας)


Σ’ αυτή την ομηρία από το κατεστημένο (και βαριά αρρωστημένο) σύστημα, ο Πολίτης δεν είχε διέξοδο. Ωστόσο η επανάσταση στους προσιτούς πλέον υπολογιστές, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και το διαδίκτυο, αλλάζουν γρήγορα το σκηνικό, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο κίνημα του Ακτιβισμού που αναπτύσσεται ραγδαία. Η πρόσβαση στο GamingPC_NAVInternet προσφέρει την εξειδικευμένη πληροφόρηση και τις γνώσεις που χρειάζεται ο καθένας μας, εύκολα, άμεσα και με ασήμαντο κόστος. Από την άλλη πλευρά, οι πολυσχιδείς δράσεις των Ακτιβιστών και τα ανατρεπτικά για το κατεστημένο ευρήματά τους είναι εύκολα προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα. Παράγονται εξαιρετικής ποιότητας, αντικειμενικότητας και διεισδυτικότητας ταινίες και ντοκυμαντέρ σε βίντεο που διαχέουν την γνώση παγκόσμια, καταργώντας τα τοπικά στεγανά της κοινωνικής πληροφόρησης. Οι αποκαλύψεις για τις βλαβερές εξελίξεις στην διατροφική αλυσίδα (π.χ. μεταλλαγμένα τρόφιμα), ο αθλιότητες των πολιτικών ηγετών (π.χ. το ταμείο του Ιδρύματος Κλίντον και οι εκλεκτοί χορηγοί του), η πολιτικοοικονομική παντοδυναμία των πολυεθνικών εταιριών χάριν της αύξησης των κερδών των οποίων γίνονται σήμερα ακόμα και πόλεμοι, κύρια από την Αμερική που διατηρεί περισσότερες από 900 (!!) στρατιωτικές βάσεις παγκόσμια για την «προάσπιση των ζωτικών της συμφερόντων». Στο Ιράκ, η εταιρεία που είχε αναλάβει την σίτιση των Αμερικανικών στρατιωτών (catering) ήταν μετοχικών συμφερόντων του Ντίκ Τσένεϋ, του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ που είχαν κηρύξει τον πόλεμο και έστειλαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες για «την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απομάκρυνση του αιμοσταγούς δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν που διέθετε και επικίνδυνα όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου (που δεν βρέθηκαν ποτέ). Μη φιλικές στη Δύση χώρες όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και παλαιότερα η Γιουγκοσλαβία έπρεπε να βομβαρδιστούν «για το καλό των Λαών τους». Ο παραλογισμός και η άκρατη στήριξη οικονομικών συμφερόντων σε όλο τους το μεγαλείο. Η παγκοσμιοποίηση που σχεδίασε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Χένρυ Κίσσινγκερ και η ληστεία των λαών από την διεθνή πλουτοκρατία και τις Μαφίες των τραπεζών και των άθλιων βιομηχάνων ή της βιομηχανίας της αθλιότητας (π.χ. Siemens, Volkswagen, κλπ), βρίσκεται σε πλήρη επίθεση διεθνώς, επικουρούμενη και από το κοινοβλαβές Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Wall Street και τους τεχνοκράτες εκτελεστές Λαών και Χωρών. Για την ευδοκίμηση της γενικής αυτής επίθεσης δεν χρειάζονται όπλα και οι παραδοσιακές στρατιωτικές υποδομές. Λίγα μόνο αλλά εξαιρετικά δραστικά αρκούν:  η πλύση εγκεφάλων των πολιτών του πλανήτη από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ, η υπερχρέωση των πάντων και η δημιουργία συνθηκών αδυναμίας εξυπηρέτησης των χρεών, οι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές για την ολική καταστροφή Χωρών συνταγές του ΔΝΤ καθώς και οι πανταχού παρούσες μυστικές κρατικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά και άλλα περισσότερα, γίνονται αλλά δεν ακούγονται. Ο Πολίτης κυριολεκτικά δεν ξέρει τι του γίνεται, τι προβλήματα και καταστροφές απεργάζονται τα μαγειρεία των ισχυρών της Γής, τα σατανικά μυαλά και οι κατα τόπους υποτακτικοί πράκτορές τους. Ο «περήφανος και αφέντης Λαός» νομίζει ότι έχει «Δημοκρατία» στον τόπο του επειδή καλείται να ψηφίσει τον εκλεκτό που του επιβάλουν οι αγορασμένες δημοσκοπήσεις που εκμεταλλέυοντια την επιθυμία των περισσοτέρων μας «να ψηφίσουν το κόμμα που θα βγεί νικητής στις εκλογές». Δεν τον αφήνουν να καταλάβει ότι η ζωή και το μέλλον του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στα χέρια της πολιτικής Μαφίας κάθε τόπου που κερδοσκοπούν και καιροσκοπούν επάνω στην άτυχη «Δημοκρατία».  Πολύ σοφά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάνει την διαχρονική διαπίστωση :H εξαγορά κάθε πολιτικού ανδρός είναι καθαρά θέμα χρόνου»!! Και είχε επίσης εύστοχα σημειώσει ότι «Η Ελλάς είναι ένα απέραντο φρενοκομείο» !!      

Γι΄αυτόν τον διεθνή και εθνικό κατήφορο, ωστόσο, υπάρχει αποτελεσματικό φρένο. Και αυτό λέγεται «δραστική ενίσχυση της πληροφόρησης, της γνώσης και της ικανότητας κριτικής αντίληψης των Πολιτών σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση κάθε μορφής υγειούς Ακτιβισμού». Να αλλάξει, δηλαδή, ο επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο σκέπτεται ο μέσος Πολίτης. Εμείς ζήσαμε τα τελευταία χρόνια (από το 1999) στην αιχμή της καταπολέμησης της τραπεζικής παρανομίας και είδαμε όλη αυτή την κατάσταση από κοντά, μέρα με την μέρα. Ζήσαμε την διαπλοκή, την διαφθορά και την προδοσία του Πολίτη και της Πατρίδας και από πολιτικούς και από την πλουτοκρατία. Είδαμε το έργο «Ο Πολίτης στο απόσπασμα των τραπεζοτοκογλύφων». Είδαμε, παράλληλα, όλον τον ασφυκτικό εθνικό εναγκαλισμό από τα λαμόγια κάθε κλάδου και εθνικότητας. Τώρα που φθάσαμε στο τέλος του πολέμου των Ελλήνων Πολιτών ενάντια στην εθνοκτόνα παρανομία των τραπεζιτών και του καρτέλ τους, σαν αποτέλεσμα της ακτιβιστικής προσπάθειας στην οποία είχαμε –μέσω του ΕΙΧΕ- την τύχη και την τιμή να ηγηθούμε, κρίνουμε ότι ήλθε η ώρα να στρέψουμε τις προσπάθειές μας σε ένα υψηλότερο και δυσκολότερο στόχο:


Την δημιουργία μηχανισμού αποτελεσματικής παρότρυνσης κάθε Συνέλληνα να κλείσει το μυαλό του στην ελεεινή προπαγάνδα κάθε Μαφίας και λαμόγιου τοπικών και διεθνών συμφερόντων και να το ανοίξει στις αντικειμενικές αλήθειες, στην επαφή με την έξυπνη πληροφόρηση, την δημιουργική σκέψη και στην κριτική επεξεργασία κάθε απειλής για την κοινωνία των ανθρώπων.


Και αυτό, μέσα από τα διαχρονικά φίλτρα του Ελληνικού Πολιτισμού, των ακατάλυτων από τον χρόνο και από τα λαμόγια Ελληνικών αρχών και αξιών, την διαφάνεια στη θεώρηση των συμφερόντων και του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας (αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα γιατί βρίσκονται μόνιμα στην κορυφή του πνευματικού και ηθικού πλούτου της ανθρώπινης κοινωνίας του Πλανήτη Γή).  Μορφές σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Φιλοσόφους, τους πολιτικούς ηγέτες και άλλους πολλούς παραμένουν αξεπέραστες και φωτίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας   του ανθρώπινου είδους. Αντίστοιχοι φάροι δημιουργικής ευφυΐας και πρωτοπορίας υπάρχουν και σήμερα στις τάξεις του Ελληνισμού αλλά η φωνή τους πνίγεται στην πάγια προσήλωσή μας στην αφόρητη μετριότητα των προσδοκιών μας, και από τους εαυτούς μας και από την κοινωνία μας. Αυτές τις ηγετικές μορφές της διανόησης και της προόδου, οφείλουμε να ανακαλύψουμε, να τις ακούσουμε και να τις ακολουθήσουμε. Ο Ελληνισμός όχι μόνο μπορεί να περάσει στην πρωτοπορία της διανόησης στα πλαίσια της διεθνούς κοινωνίας αλλά έχει υποχρέωση να το κάνει. Γιατί το μόνο που έχουν προσφέρει οι (μη Έλληνες) βάρβαροι είναι «πρόοδο και δημιουργία» μέσων των καταστροφών κατά κύματα, υλικών, ηθικών και ψυχικών.   

Ξεκινάμε την καθιέρωση της έννοιας του «απαιτητικού» Πολίτη (demanding citizen). Του πολίτη που θέλει να μάθει να ασκεί στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που του εξασφαλίζουν η Χάρτα του ΟΗΕ, το διεθνές και εθνικό δίκαιο, η σοφία και τα κηρύγματα της Ελληνορθόδοξης θρησκείας και της ηθικής του Ελληνισμού καθώς και τα πολιτικά unδικαιώματα, οι κανόνες δικαίου, οι κανόνες προστασίας των καταναλωτών και όλων των άλλων στοιχείων που στηρίζουν την αδιαπραγμάτευτη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του ατόμου αλλά και του Ελληνισμού.  Τέτοιοι Πολίτες (με Π κεφαλαίο) είναι σήμερα είδος «εν ανεπαρκεία». Και η αύξηση του αριθμού των είναι προϋπόθεση κάθε μορφής βελτίωσης της ζωής μας και επιτυχημένης αντίστασης στην επέλαση των οργανωμένων συμφερόντων που απεργάζονται την υποβάθμιση του ανθρώπινου είδους σε μια μορφή «δίποδων αλλά ανεγκέφαλων όντων» που προσφέρονται για ολική εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο Πλανήτης. Οι δούλοι της αρχαιότητας είχαν στερηθεί από την ελευθερία και δούλευαν σε καταναγκαστικά έργα. Οι άνθρωποι στο Μεσαίωνα είχαν ελευθερία αλλά ήταν υποχρεωμένοι να γονατίζουν στα κελεύσματα των ιερατείων για τυφλή υπακοή στα πάντα. Κάποιος πιτσιρικάς, έγραψε πριν από λίγα χρόνια, σε ένα τοίχο στον Νέο Κόσμο στην Αθήνα το εξής καταπληκτικό και σοφό κείμενο έξι (6) μόνο λέξεων που αφήνει άναυδο κάθε υγιώς σκεπτόμενο άτομο: «Παλιά έκαιγαν βιβλία, τώρα καίνε μυαλά» !!!! Τα είπε όλα μόνο με έξι λέξεις….

Δημιουργούμε, λοιπόν, μια άτυπη ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΏΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (τα αρχικά σε Greeklish δίνουν «LEAP» που, στα Αγγλικά, σημαίνει «άλμα, σάλτο» LEAPSπρος τα εμπρός – προφέρεται «λίπ»). Η συμμετοχή είναι ανοιχτή στον καθένα, ανώνυμα και ανέξοδα, με ελεύθερη πρόσβαση στον Δικτυακό Τόπο του ΕΙΧΕ (Ενότητα 9). Στις σελίδες αυτές χτίζονται θεματικοί πίνακες με παραπομπές σε ελεγμένες για την αντικειμενικότητά τους βίντεοταινίες για θέματα ευρύτατου φάσματος.

Έτσι, ο καθένας που καταλαβαίνει την ανάγκη και το προσωπικό του συμφέρον να μην χάνει βραδυνές ώρες βλέποντας στην τηλεόραση τούρκικες ή ινδικές ταινίες της συμφοράς, αναλύσεις επικαιρότητας από κατευθυνόμενους δημοσιογράφους και πάνελ της πολιτικής αθλιότητας καθώς και δεκάδες τηλεοπτικές ανθρωποκτονίες κάθε βράδυ παραγωγής Hollywood. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει να δει ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ πραγματικής αξίας για θέμα που τον ενδιαφέρει.  Η θεματολογία αρχικά θα ξεκινήσει με 40-50 θέματα (π.χ. διατροφική αλυσίδα, εφευρέσεις, ευρήματα ανεξάρτητης ερευνητικής  δημοσιογραφίας, πολιτισμός, θέατρο, κλπ). Κάθε ενότητα θα έχει τουλάχιστον 10 ταινίες διάρκειας καθεμιάς από μισή έως δύο ώρες.  Τέτοια ενημέρωση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους Πολίτες της περιφέρειας που έχουν ακόμα πιο περιορισμένη πληροφόρηση και πρόσβαση σε έξυπνη tn_816714_bενημέρωση. Ενημέρωση που ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού και ξεβουλώνει τα αυτιά. Όταν κάποιος έχει τόσο εκτεταμένη ενημέρωση και τέτοια πολυθεματική γνώση, δεν είναι ευάλωτος στην παραπλάνηση από τους πληρωμένους δημοσιογράφους, από τα πολιτικά και άλλα λαμόγια και από κάθε άλλο παραμύθι που έξυπνα σερβίρεται στον κόσμο με σαφή στόχο να του κάψει το μυαλό. Μπορεί να σταθεί όρθιος, αυτόνομος, αξιοπρεπής και απόλυτα αυτοελεγχόμενος και να εντοπίζει εύκολα τις δόλιες προθέσεις και τα κακοήθη κίνητρα του κάθε επιτήδιου. Θα έχει γίνει ένας ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΣ πολίτης που ξέρει πολύ καλά και τα δικαιώματά του και που δεν προσφέρεται για θυματοποίηση.


Σε τελικά ανάλυση, οι στόχοι της Λέσχης του ΕΙΧΕ υπηρετούν, για μιά ακόμα φορά με πρωτοποριακό τρόπο, τα πάγια συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών, με την ευρύτερη έννοια. Γι΄αυτό, η προσπάθεια αυτή αξίζει να υποστηριχθεί από όλους και να διαδοθεί απεριόριστη δημοσιότητα. Ενημερώστε τους φίλους και τους γνωστούς σας. Η ωφέλεια καθενός αλλά και συνολικά του Ελληνισμού θα είναι πολύ σημαντική και μόνιμη.