ΣΧΕΔΟΝ …ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ
ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!
Συνεχίζει ανενόχλητο την παράνομη δράση του επί 92 χρόνια!!!

Σε όσους από εσας αρέσουν τα Ελληνικά πολιτικά θρίλερ, αυτή εδώ η πραγματική ιστορία ξεπερνά κάθε όριο σεναρίου. Η διαπλοκή και πάλι προς την δόξα τραβά…….

Τον Φεβρουάριο 2006, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ κ. Τάκης Χριστοδουλόπουλος ήταν προσκεκλημένος στό πρωϊνό Κυριακάτικο μαγκαζίνο της τηλεόρασης του MEGA. Υπήρχε άνεση χρόνου και ο Πρόεδρος είπε πολλά για την τραπεζική παρανομία, όπως συνήθως, με ευθυκρισία και τόλμη. Ακούστηκαν λέξεις που σπάνια φοβίζουν τους περισσότερους, όπως τοκογλυφία, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και ότι το ΕΙΧΕ έχει βγάλει περίπου 700 δικαστικές αποφάσεις όλων των βαθμίδων της Ελληνικής Δικαιοσύνης που επιβεβαιώνουν ότι όλες οι τράπεζες, κυριολεκτικά άριστα ενορχηστρωμένες, λειτουργούν αλλά και παρανομούν ομοιόμορφα, παραβιάζοντας τις άδειες λειτουργίας που τους έχουν χορηγηθεί, και έθεσε θέμα ευθυνών της Τραπέζης της Ελλάδος και του Διοικητού της να εφαρμόσουν τον νόμο και να αρχίσουν να ανακαλούν τις άδειές των αυτές.

Την επομένη ημέρα, Δευτέρα, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγνωισμού, τον κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος τον ερώτησε εάν έχει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη καρτέλ στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα. Κλείστηκε ένα ραντεβού στα Γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά το οποίο, επί τρείς ώρες, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ έβαλε στο τραπέζι όχι μόνο στοιχεία αλλά και πληρέστατο αποδεικτικό υλικό καθώς και τον πίνακα με την κωδικοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που έχει βγάλει το ΕΙΧΕ και οι οποίες αποδεικνύουν τις απόλυτα εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και τις παρανομίες των τραπεζών στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε κλιμάτικο των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στα Γραφεία του ΕΙΧΕ για την πλήρη τεκμηρίωση της ομοιόμορφης λειτουργίας/παρανομίας και των λοιπών συμπεριφορών του καρτέλ των τραπεζών στην Ελλάδα.

Μετέπειτα και επί 7 μήνες, δεν έγινε τίποτα από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στις 24-9-2006 και από τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Χριστοδουλόπουλος απεκάλυψε το θέμα ενώ, στις αρχές Οκτωβρίου 2006, ζήτησε από τον Ευρωβουλευτή και Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γιώργο Καρατζαφέρη να φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή. Παράλληλα, έστειλε αναφορά στην Επιτροπή Ανταγνωισμού στις Βρυξέλλες και εξέθεσε την κατάσταση και τα διαδραματισθέντα με την Ελληνική Επιτροπή του κ. Ζησιμόπουλου. Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες απάντησε και η έρευνα θα προχωρήσει με το ΕΙΧΕ  ΕΡΗΜΗΝ της Ελληνικής Επιτροπής. Στις 17-10-2006, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερώτηση με τίτλο «Τραπεζικό καρτέλ στην Ελλάδα και έλλειψη δράσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντίγραφο του εγγράφου αυτού, βλέπετε παραπάνω.

Ο εκλεκτός αυτός Έλληνας Ευρωβουλευτής έδωσε με την ερώτησή του (αριθ. Ε-4641/2006) τα πραγματικά περιστατικά με απόλυτη ακρίβεια, κατέγραψε τις απορίες όλων των Ελλήνων (εκτός βέβαια των διαπλεκομένων)  και έθεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της. Η υπόθεση αποπνέει διαπλοκή προχωρημένης σήψης. Πραγματικά, η δυσοσμία είναι αφόρητη…..

Ολοι μας γνωρίζουμε τί ακριβώς έγινε και, ξαφνικά, έχασε το ενδιαφέρον της η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθήνα….

Ακολουθεί η συνέχεια……

Παραθέτουμε της γραπτής γραπτής ερώτησης του κ. Γ. Καρατζαφέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο :

26 Οκτωβρίου 2006    – Αριθμός ερώτησης: Ε-4641/2006

Θέμα: Καρτέλ τραπεζών στην Ελλάδα και έλλειψη δράσης από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Είναι γνωστές οι καταγγελίες ότι στην Ελλάδα οι όροι συναλλαγών με τις τράπεζες περιλαμβάνουν πολλούς καταχρηστικούς όρους. Ο εναρμονισμός των επιτοκίων καταγγέλλεται ότι συντονίζεται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Η παλαιότερη δημόσια αναφορά στο καρτέλ των τραπεζών βρέθηκε στα πρακτικά της Βουλής του 1930, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος απειλούσε να θέσει το τότε λεγόμενο «Συνδικάτο των Τραπεζιτών» εκτός νόμου, διότι «είχαν συμπήξει ένωση για τον περιορισμό του μεταξύ των ανταγωνισμού».

Στην Ελλάδα, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο τέως υπάλληλος της Επιτροπής κ. Ζησιμόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε από τηλεοράσεως στις 24.9.2006 ο Πρόεδρος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών» (ΕΙΧΕ) κ. Χριστοδουλόπουλος (ο οποίος είναι πρώην ανώτατο στέλεχος τραπεζών), το Φεβρουάριο 2006 επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του ο κ. Ζησιμόπουλος και τον ρώτησε εάν έχει στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν τη λειτουργία καρτέλ τραπεζών στην Ελλάδα. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι τα αρχεία του ΕΙΧΕ καθώς και οι τραπεζικές γνώσεις των στελεχών του μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη καρτέλ όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο χώρο της χρηματοδοτικής πίστωσης (Leasing). Ακολούθησε τρίωρη συνάντηση των δύο στο γραφείο του κ. Ζησιμόπουλου, όπου συζητήθηκε ο τρόπος στοιχειοθέτησης του αποδεικτικού υλικού και συμφωνήθηκε η εγκατάσταση στα γραφεία του ΕΙΧΕ στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όμως, μεταγενέστερα, όπως καταγγέλλει το ΕΙΧΕ, δεν έγινε τίποτα από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προέδρου της.

Στις 5 Οκτωβρίου 2006, ο Πρόεδρος του ΕΙΧΕ απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Ανταγωνισμού) ζητώντας να κάνει τον έλεγχο εκείνη, αφού η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έδειχνε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τα στοιχεία που το ΕΙΧΕ έθεσε υπόψιν του προέδρου της. Αντίγραφα της επιστολής αυτής έχουν σταλεί στον έλληνα Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε εμένα, καθώς και στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ είναι γνωστές στους πάντες στην Ελλάδα οι καταγγελίες ότι οι τράπεζες αποτελούν καρτέλ, το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει καμία έρευνα επάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα;

Πώς εξηγεί η Επιτροπή την καταγγελλόμενη από το ΕΙΧΕ απώλεια ενδιαφέροντος του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ερευνήσει τα καρτέλ τραπεζών στην Ελλάδα, ακόμα κι’ όταν του προσφέρθηκε το αποδεικτικό υλικό;

Πώς μπορεί να παρέμβει η Επιτροπή ώστε η έρευνα αυτή να αρχίσει σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της;

_________________________________________

Σε απάντηση της ερώτησής του, ο Ευρωβουλευτής μας έλαβε την παρακάτω απάντηση
_________________________________________

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις – 26 Οκτωβρίου 2006 – E-4641/06

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Georgios Karatzaferis (IND/DEM) προς την Επιτροπή

Απάντηση της κας Kroes εξ ονόματος της Επιτροπής

11 Δεκεμβρίου 2006

Όσον αφορά το πρώτο και το δεύτερο ερώτημα που θέτει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι το ελληνικό κράτος και η εθνική αρχή ανταγωνισμού δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια.

Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, η Επιτροπή επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του «Ελληνικού Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Ερευνών» (ΕΙΧΕ) και τον κάλεσε να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό περί τραπεζικού καρτέλ στην Ελλάδα. Γενικότερα, η Επιτροπή ερευνά επίσης τις αγορές λιανικής τραπεζικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο τομεακής έρευνας. Μια πρώτη ενδιάμεση έκθεση(1) -για τις κάρτες πληρωμής- δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2006 και μια δεύτερη ενδιάμεση έκθεση(2) – για τους λογαριασμούς όψεως και τις σχετικές υπηρεσίες – δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου 2006. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει τελική έκθεση τον Ιανουάριο του 2007 και θα αναλάβει τις ενδεδειγμένες ενέργειες παρακολούθησης με βάση τα πορίσματα της έρευνας.

__________________