Τερατούργημα σε βάρος των καταναλωτών

«ΣΤΡΑΤΟΣ» ΜΥΣΤΙΚΩΝ ….ΤΡΑΠΕΖΟΠΡΑΚΤΟΡΩΝ με 15.628

σκανδαλώδεις συμβάσεις δρα ΚΡΥΦΑ σε ολόκληρη την Επικράτεια !!

Oλόκληρη η Ελλάδα έχει πλημμυρίζει από περισσότερους από περίπου 13.000 «μυστικούς» τραπεζοπράκτορες που λειτουργούν κρυφά και με την κατάλληλη ευκαιρία και ενώ εσείς τους γνωρίζετε με άλλη επαγγελματική ιδιότητα (ασφαλιστικοί πράκτορες, λογιστές, μεσίτες ακινήτων, κατασκευαστές οικοδομών, κλπ), αυτοί θα σας παροτρύνουν φιλικά για το τραπεζικό δάνειο ή την πίστωση που έχετε ανάγκη να το πάρετε από την τράπεζα, ο Διευθυντής της οποίας είναι «πολύ φίλος» και θα σας τον συστήσει και για να σας εξυπηρετήσει πρόθυμα, γρήγορα και –προπαντός- φιλικά και θα σας εξασφαλίσει το καλύτερο επιτόκιο και λοιπούς όρους της αγοράς… Τόσο καλά… Οι «σοβαροί» αυτοί «επαγγελματίες» ποτέ δεν θα σας αποκαλύψουν ότι έχουν ειδική συμφωνία με την τράπεζα να λειτουργούν σαν «κράχτες» – οι τράπεζες τους αποκαλούν «συνδεδεμένους αντιπρόσωπους του άρθρου 29 του ν. 3606/ 2007»- και τους δίδουν προμήθειες για το προπαγανδιστικό έργο που τους προσφέρουν. Το τραγικό, όμως, και εξαιρετικά επικίνδυνο είναι η πραγματικότητα ότι αυτοί οι «επαγγελματίες» είναι παντελώς άσχετοι από τραπεζικά προϊόντα και είναι πιθανότατο το ενδεχόμενο να παραπλανούν (μάλλον από ασχετοσύνη) τους …. πελάτες τους. Αναρωτιόμαστε πόσοι από αυτούς τους ατυχείς που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο αντί Ευρώ, το έκαναν ακολουθώντας την «έγκυρη» συμβουλή του «παντογνώστη» κρυφού τραπεζοπράκτορα. Κανείς τους δεν υπόκειται σε διαδικασία πιστοποίησης, όπως πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και όπως γίνεται με τους χρηματιστηριακούς συμβούλους.

Στόχος του κρυφού πράκτορα είναι να σας καθοδηγήσει στην τράπεζα που του δίνει την μεγαλύτερη προμήθεια, πριν εσείς μπείτε μέσα σε μια τράπεζα της δικής σας επιλογής. Λειτουργούν δηλαδή σαν κυνηγοί «κεφαλών» και αμείβονται γι’ αυτό. Τέτοιος κεφαλοκυνηγός μπορεί να είναι ακόμα και ο αδελφός σας, ο κουμπάρος σας και άλλα πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης σας. Και όμως, αυτοί θα προσπαθήσουν να σας «ψαρέψουν» και, στη συνέχεια, να σας κατευθύνουν στην τράπεζα που θα τους δώσει την προμήθεια για την εργασία που της προσέφεραν. Πρόκειται για ένα «στήσιμο» ασύλληπτης εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης εμπιστοσύνης μεταξύ γνωστών, συγγενών και φίλων. Η προμήθεια αναδεικνύεται σαν ένα αγαθό υπέρτερο από την ανθρώπινη εμπιστοσύνη, την φιλία και την συγγένεια. Όλα στο βωμό του χρήματος και της εθνικής αρπαχτής που οι τράπεζες το έκαναν κλαδικό θεσμό. Και επειδή οι καλοί πράκτορες είναι οι κρυφοί πράκτορες, δεν ανακοίνωσαν ποτέ ότι έχτισαν ένα τέτοιο τεράστιο δίκτυο πανελλήνια. Φρόντισαν ο ανεπανάληπτος (γι’ αυτό και τον έδιωξαν) τέως Υπουργός Οικονομικών & Οικονομίας κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης να τους φτιάξει το νόμο 3606/2007 (κυριολεκτικά κατά παραγγελία) και μέσα σε λίγα χρόνια έκαναν ακριβώς 15.628 συμβάσεις με περίπου 13.000 κρυφούς πράκτορες για να γίνεται η δουλειά όμορφα και να καίγεται –επίσης όμορφα- και το θύμα, δηλαδή ο δανειλήπτης που δεν ξέρει που τον έχουν οδηγήσει. Η δε Τράπεζα της Ελλάδος που είναι γνωστή για τους αγώνες της για την …νομιμότητα και τη …διαφάνεια για το καλό των πελατών των τραπεζών (!!!), νομιμοποίησε το πανελλήνιο υπερδίκτυο των κρυφών πρακτόρων δίνοντας σε ΟΛΟΥΣ αυτούς τους τραπεζοπράκτορες μια ξεχωριστή θέση στην ιστοσελίδα της. Ναι, καλά διαβάσατε…. www.bankofgreece.gr.

Εμείς στο EIXE ψάξαμε αυτή τη λίστα των ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ αυτών για την προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, τους χωρίσαμε κατά πόλη και κατά τράπεζες και βγήκαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον όμορφο αυτό κόσμο των σκληρά εργαζόμενων αυτών καλοσυνάτων πρακτόρων ή διαμεσολαβητών της διπλανής πόρτας.

Από την επεξεργασία, προέκυψε ότι, επί συνόλου 15.628 συμβάσεων, 13.519 ή 86,5% έχουν γίνει μόνο από τέσσερες (4) τράπεζες, ως εξής:

    (πατήστε για να δείτε τον πίνακα)  ⇒       ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

Η απίστευτη αυτή και επιεικώς άθλια εικόνα λογικό είναι να προκαλεί πρόσθετο έντονο προβληματισμό για και για την πρόσθετη αυτή αποκάλυψη για μια ακόμα ελεεινή πτυχή τους «βίου και την πολιτείας» του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Οι ενστάσεις μας είναι πάρα πολλές. Ειδικότερα, είναι προφανές ότι, πέραν της τραπεζικής πλευράς, το θέμα έχει και τεράστια έλλειμμα ηθικής και χρηστών ηθών, επαγγελματικής και τραπεζικής δεοντολογίας και εντιμότητας, διαφάνειας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τις τράπεζες και ατομικής κοινωνικής ευθύνης για κάθε μυστικό τραπεζοπράκτορα.

Πρώτα και κύρια, υπάρχει το τραπεζικό θέμα. Εμείς στο EIXE που έχουμε κάνει καριέρες σε κορυφαίες θέσεις μέσα σε τράπεζες επί πολλές δεκαετίας, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι, για έναν νέο τραπεζικό υπάλληλο με πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες και άλλα συναφή προσόντα, χρειάζονται τουλάχιστον 15-20 χρόνια για να φτάσει σε θέσεις μεσαίας ευθύνης σε Κατάστημα ή στη Διοίκηση. Τότε μόνο, και εφόσον δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τη δουλειά και έχει όλη την υποδομή (και εδώ μιλάμε και για την επαγγελματική αλλά και για την ηθική καθώς και την προσωπική συγκρότηση), αρχίζει να είναι σε θέση να λειτουργεί υπεύθυνα, να μπορεί να αναγνωρίζει την ουσία και τις τεχνικές λεπτομέρειες κάθε συναλλαγής, τον εμπεριεχόμενο κίνδυνο για την τράπεζα αλλά και για τον πελάτη, την συνήθη πρακτική και τα συνήθη προβλήματα καθώς επίσης και να μπορεί να λειτουργεί και σαν σύμβουλος προς τον πελάτη, δεδομένου ότι οι τραπεζικές εργασίες είναι πολύπλοκες, ιδιόμορφες και δυσνόητες για όλους τους συναλλασσόμενους. Γι’ αυτό, η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και των τραπεζών και των στελεχών τους προς τους πελάτες που δεν έχουν ούτε μικρό κλάσμα αυτών των ειδικών γνώσεων, είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ μέσα στα καθήκοντα όλων τους. Από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα ότι οι γνώσεις που μπορεί να έχει κάποιος «αδέσποτος» διαμεσολαβητής, είτε είναι κτηματομεσίτης ή ασφαλιστής με απολυτήριο γυμνασίου -στην καλύτερη περίπτωση- και γνωρίζει για τις τράπεζες επειδή περνά συχνά έξω από τα Καταστήματά τους, είναι όχι μόνο ΜΗΔΑΜΗΝΕΣ αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. Στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν με το «τραπεζικό ταλέντο» τους και να φανούνε «έξυπνοι» στους τραπεζίτες που θα τους δώσουν την προμήθεια για κάθε πελάτη που θα φέρουν, πιθανότατα θα του έχουν κάνει πρώτα και υποδείξεις με «φιλικές και ασφαλώς δωρεάν συμβουλές» για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον πελάτη-θύμα να καλύψει τις ανάγκες του, συνήθως αλά Ελληνικά. Και εμείς που μιλάμε με τον κόσμο που έχει πάρει πιστώσεις και αντιμετωπίζει τα χίλια προβλήματα, διαπιστώνουμε ότι –κατά κανόνα πλέον- οι συναλλαγές είναι ένα μεγάλο μπάχαλο…. Οι περισσότερες πιστώσεις δίδονται όχι μόνο με τραπεζική υπευθυνότητα και με στόχο την κάλυψη της πιστωτικής ανάγκης του πελάτη κάτω από πραγματικές συνθήκες τραπεζικού ορθολογισμού, αλλά με απίστευτη τραπεζική διαστροφή, ανικανότητα και δολιότητα.

Παράδειγμα, κάποιος είχε μερικές κάρτες με σημαντικές καθυστερήσεις και προφανή αδυναμία να πληρώνει (τα παράνομα… αλλά αυτό δεν το γνώριζε). Η καλή τράπεζά του, για να τον «βοηθήσει», του έδωσε καταναλωτικό δάνειο με το οποίο εξόφλησε όλες τις (νόμιμες και παράνομες) οφειλές του από τις κάρτες. Τώρα που δεν πληρώνει τακτικά τις δόσεις του δανείου, μιλάει με άλλη τράπεζα ή, ίσως με κανέναν μυστικό τραπεζοπράκτορα και τελικά συμφωνεί -δηλαδή του δίνουν το δόλωμα και αυτός το τσιμπάει- να πάρει …στεγαστικό ή επισκευαστικό δάνειο, ενυπόθηκο βεβαίως-βεβαίως, για να πληρώσει το δάνειο στην πρώτη τράπεζα. Εάν είναι πάρα πολύ τυχερός, μπορεί να μην του προτείνουν να πάρει το νέο δάνειο σε Ελβετικά Φράγκα –με πολύ μικρό επιτόκιο που συμφέρει- που συνεπάγεται ανεξέλεγκτο συναλλαγματικό κίνδυνο… κάτι που φυσικά δεν γνωρίζει ότι υπάρχει)… Σε κάθε περίπτωση, με τύχη ή με ατυχία, η κατάληξη θα είναι μία…. Θα γίνει ένας σύγχρονος ΔΟΥΛΟΣ που θα δουλεύει για πάρα πολλά χρόνια για την τράπεζα και τους παρατρεχάμενους μυστικοπράκτορες. Δούλος του χρέους, δούλος της τοκογλυφίας και δούλος των τραπεζιτών που δεν θα διστάσουν να του πάρουν και το σπίτι για ασήμαντη αφορμή. Το βάρος είναι τόσο δυσβάστακτο ώστε είναι σίγουρο ότι κάτι θα συμβεί και οι αυστηροί τραπεζίτες δεν θα είναι πλέον καθόλου «φιλικοί», καθόλου «φιλάνθρωποι», ούτε ακόμα «λίγο φιλόζωοι». Συμπέρασμα, ο παρένθετος με πλεόνασμα αδιαφάνειας «διαμεσολαβητής» μόνο κακό μπορεί να κάνει στον πελάτη γιατί είναι παντελώς άσχετος με τα τραπεζικά θέματα. Με την έννοια αυτή, η ανάμειξή τους κάτω από πέπλο μυστικότητας (που ενδυναμώνει την επικινδυνότητα), μόνο προβλήματα μπορεί να προσφέρει. Η τράπεζα που – με την τραπεζική σοφία του- θα υποδείξει (πάντα φιλικά και εμπιστευτικά) στο υποψήφιο θύμα, ασφαλώς δεν θα είναι η πλέον ενδεδειγμένη αλλά θα είναι αποκλειστικά αυτή με την οποία έχει την μυστικά σύμβαση και από την οποία θα παίρνει τις μυστικές προμήθειες (που η τράπεζα θα έχει βάλει καπέλο στο κανονικό επιτόκιο).

Αλλά, για μας, το μείζον δεν είναι ο ατζαμής και επικίνδυνος κρυφός τραπεζοπράκτορας και τα προβλήματα στα μπορεί να τον οδηγήσει, εάν αυτή θα είναι η περίπτωση (και να μην είναι, οι ίδιες οι τράπεζες τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά να βραχυκυκλώσουν τον πελάτη που, στην πορεία, αργά ή γρήγορα, θα πάθει την …τραπεζοπληξία (και θα είναι τυχερός αν δεν μείνει επί τόπου). Εμείς δεν μπορούμε να «χωνέψουμε» σ΄αυτήν την ιστορία, τις ηθικές πτυχές του θέματος. Δεν μπορεί να γίνονται συναλλαγές στην αγορά χωρίς να είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ποιος εκπροσωπεί ποιόν, ποιος εισπράττει τι και γιατί και τι κάνει ο καθένας για να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή. Για μας, οι μυστικοί τραπεζοπράκτορες αυτοί είναι σαν την αλεπού στο παζάρι. Ούτε η παρουσία τους είναι σωστή, ούτε οι προθέσεις τους, ούτε η διαφάνεια στις κουβέντες τους, ούτε η προφανής περιφρόνησή τους για την τύχη της συναλλαγής –πέραν της προμηθείας- που γι΄ αυτούς είναι το πάν. Ευθύνη ΜΗΔΕΝ, επαγγελματική δεοντολογία ΜΗΔΕΝ, ήθος δε και αξιοπιστία ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ. Πρόκειται για ένα ΑΙΣΧΟΣ, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και δεν μιλάμε για τις λεπτομέρειες των πληρωμών των κρυφών προμηθειών από τις τράπεζες προς τους μυστικοπράκτορες… εάν η επαγγελματική δραστηριότητά τους αυτή έχει δηλωθεί σε κάποια κρατική αρχή (επιμελητήριο, ΔOY, κλπ), εάν κόβονται τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από αυτούς, κλπ.

Κάπως έτσι λειτουργούσαν παλαιότερα και οι αδέσποτοι «σύμβουλοι» χρηματιστηριακών συναλλαγών στη Μέκκα του τζόγου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών…. Και έγινε ολοκαύτωμα…. Τότε κατάλαβαν οι Αρχές ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτική «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ» για καθένα που παρέχει συμβουλές για επενδυτικά προϊόντα. Και αυτό έγινε, αλλά, όπως συνήθως στη Χώρα μας, κατόπιν εορτής. Η εορτή των έξυπνων στο Χρηματιστήριο κόστισε πάνω από 33 τρίς δραχμές και έκλεισε σπίτια, βίλλες αλλά και φτωχοπαράγκες πολλών που πίστεψαν στο όνειρο των χρυσοφόρων μετοχών. Σύντομα, θα γίνει καμιά μεγάλη κρίση από την «συμβουλευτική σοφία» των μυστικών τραπεζοπρακτόρων (που ίσως δεν έχουν περάσει ούτε την Σχολή Θού-Βού) και θα σπεύσουν οι άλλοι σοφοί, του Δημοσίου και των «εποπτικών αρχών», να καθιερώσουν τη πιστοποίηση, πάλι κατόπιν εορτής. Το πόσα θύματα θα έχουν καταστραφεί μέχρι τότε, ποτέ δεν θα το μάθουμε… σίγουρα θα είναι πολλά. Και ένα είναι πάλι πάρα πολύ….

Εμείς το θέμα αυτό δεν θα το αφήσουμε και θα κάνουμε ότι περνά από τα χέρια μας και από το μυαλό μας να μπει σύντομα σε σωστή βάση. Μέχρι τότε, το ελάχιστο που μπορούμε είναι να ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ όλον αυτό τον στρατό των μυστικών τραπεζοπρακτόρων για να ακυρώσουμε το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να κάνουν κακό σε πολύ κόσμο, χάριν (αμφίβολης) εξυπνάδας και ανήθικων προμηθειών. Ηδη δώσαμε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία όλων αυτών που έχουν κάνει αυτές τις 15.628 συμβάσεις με τις 18 τράπεζες ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ και ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ με την περιθωριοποίηση και την εξουδετέρωσή τους… είναι αυτό που χρειάζονται…. Την απόλυτη κοινωνική, ηθική, συναλλακτική και επαγγελματική περιφρόνηση…. Πάρτε τους όλες τις δουλειές που τους δίνατε…. Για να πάρουν το μάθημα που τους χρειάζεται…. Και η σκληρότερη ποινή δεν είναι αυτή που επιβάλλουν τα δικαστήρια αλλά οι υπεύθυνες Κοινωνίες και οι αυστηροί Πολίτες, εάν και όπου υπάρχουν. Γιατί η μοναδική υπερδύναμη στις αγορές είναι οι ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Η εξυπνάδα, όμως, δεν έρχεται μόνη της. Θέλει συνειδητοποιημένους Πολίτες (με Π κεφαλαίο) που θα οργανωθούν, θα εκπαιδευτούν και θα λειτουργούν με μυαλό, κρίση και υπευθυνότητα. Μέχρι να φθάσουν στο επίπεδο αυτό, θα συνεχίζουν να πέφτουν θύματα των κάθε λογής επιτηδείων της πιάτσας των αρπαχτικών… Για να πάθουν και κάποτε να μάθουν…..

 ΟΝΟΜΑΤΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ και ΤΗΛΕΦΩΝΑ 

  1. ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΣΕΡΡΕΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
  2. ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΕΥΒΟΙΑ – OΛA ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
  3. ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΠΡΑΚΤΟΡΩΝ – ΧΙΟΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ