Αυτόκλητος «προστάτης» δανειοληπτών
 

Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να επιστήσουμε την προσοχή κάθε ενδιαφερόμενου καταναλωτή και επιχειρηματία που ψάχνει με αγωνία για λύσεις στα προβλήματά του από χρέη σε τράπεζες ότι, στην Ελληνική αγορά, παρατηρείται το άθλιο και ραγδαια εξελισσόμενο φαινόμενο της «προσφοράς υπηρεσιών στήριξης δανειοληπτών» από άτομα, μεσάζοντες, «ελεύθερους σκοπευτές-παπατζήδες» καθώς και «γραφεία-μαϊμού συμβούλων προστασίας κάθε πονεμένου δανειολήπτη». Οι αυτόκλητοι αυτοί «σωτήρες» που γνωρίζουν άριστα ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές τους στο πολύπλοκο αυτό θέμα όχι μόνο είναι παντελώς ανύπαρκτες, οι ίδιοι είναι απατηλής και κακόβουλης προαίρεσης αλλά και, συχνά, στηρίζονται και σε υποτυπώδεις γραμματικές γνώσεις ενώ οι απατηλές υποσχέσεις τους διαπνέονται από αισχροκερδείς σκοπιμότητες, πανούργες μεθοδεύσεις, ανύπαρκτη ηθική, εντιμότητα και αξιοπρέπεια, που στοχεύουν αδίστακτα στη στυγνή εκμετάλλευση της δραματικά δύσκολης θέσης των ανυποψίαστων θυμάτων τους. 

Παράλληλα, παρατηρείται επίσης αυξανόμενο και το φαινόμενο κάποιων νέων δικηγόρων -που πάσχουν από δουλειές λόγω της κρίσης- με ανύπαρκτες ή υποτυπώδεις τραπεζικές γνώσεις και με κάποιες περιστασιακές νομικές γνώσεις και εμπειρίες στα τραπεζικά θέματα που είναι προϊόντα κλοπής από το ΕΙΧΕ με δόλιες και απατηλές μεθοδεύσεις τους. Οι εκλεκτοί αυτοί «λειτουργοί» του δικαίου και της αλήθειας (έχουν πάρει και όρκο γι’ αυτό) προβάλλονται και διαφημίζουν -κύρια στο Internet, μέσα από ανώνυμα και αναξιόπιστα blog– ότι προσφέρουν -ως «μαθητευόμενοι μάγοι-guru» λέμε εμείς που τους ξέρουμε πολύ καλά και ξέρουμε τι δεν ξέρουν- συμβουλές και υπηρεσίες που, όμως, είναι ερασιτεχνικές, μηδενικής αποτελεσματικότητας και ανύπαρκτης ελπίδας, με κλεμμένους λόγους ανακοπής και κλεμμένες δικαστικές αποφάσεις που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν. Προσφέρουν «μνημόσυνα με ξένα κόλυβα»…. ‘Ολοι τους, καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, «συμβουλεύουν» και «καθοδηγούν» με την πειθώ του ειδήμονα δικηγόρου και με πλεόνασμα δόλου τους καταναλωτές  που πέφτουν στα δίχτυα των διαφημίσεών τους, να ζητήσουν την ένταξή τους στη «σωτηρία» του αποτυχημένου Νόμου Κατσέλη και να τους εμπιστευθούν σαν «ειδικούς», πληρώνοντας με παχυλή αμοιβή, χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. Και αυτά ενώ γνωρίζουν -και τους το έχουμε πεί και τους το έχουμε τεκμηριώσει πολλαπλά εμείς στο ΕΙΧΕ – ότι η προσπάθεια τέτοιας ρύθμισης με την «συνεργασία των τραπεζών»  τοκογλυφικών απαιτήσεων είναι από την αρχή καταδικασμένη -εκτός σπάνιων περιπτώσεων καταναλωτών που δεν έχουν περιουσία και ούτε ποδήλατο, και δεν μπορεί να έχει καμία τύχη ενώ είναι και βαρύτατα αντισυνταγματική. Ο νόμος αυτός έχει γίνει εμπόρευμα στα ράφια κάποιων δικηγόρων που εκμεταλλέυονται την κατάσταση για να πουλούν ελπίδες χωρίς αντίκρυσμα, όπως νόμος χωρίς ελπίδα είναι και ο ίδιος ο νόμος αυτός. Και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τι βλέπουμε και τι ακούμε κάθε φορά που τα παπαγαλάκια του Τύπου δημοσιοποιούν μιά απόφαση Ειρηνοδικείου για υπερχεωμένο καταναλωτή που χαρακτηρίζουν σαν «απόφαση-σταθμό»… Συνήθως του έχει γίνει κάποια μείωση των οφειλών (εμείς αυτό το λέμα μικρή έκπτωση στα κλεμμένα των τραπεζών). Δεν μας λένε, όμως, όλοι αυτοί οι «ειδικοί» πόσες υποθέσεις πληρώθηκαν να αναλάβουν αλλά τελικά έκαναν μια τρύπα στο νερό….  Για τον νόμο Κατσέλη, την ουσία και τις παθογένειές του θα διαβάσετε σφοδρή και αναλυτική κριτική μας στην Ενότητα 6-3. 

Απέναντι σε όλη αυτή την αθλιότητα, οι λύσεις ολικής αποτελεσματικότητας του ΕΙΧΕ, το μοναδικό έργο του από το 1999 και ο θεσμικός του ρόλος στην αντιμετώπιση της αθλιότητας, της παρανομίας και της αγυρτείας στον δύσκολο χώρο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που έχει και απόλυτη πολιτική κάλυψη από τα κόμματα εξουσίας, αποτελούν μια όαση σιγουριάς, εμπιστοσύνης και εγγύησης σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αξιοπιστίας. Πριν από τον νόμο Κατσέλη, από το 2009 σχεδιάσαμε και προσφέρουμε με απόλυτη επιτυχία το ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ του ΕΙΧΕ, η υπεροχή του οποίου επί του Νόμου Κατσέλη είναι καθολική και συντριπτική…. για όσους έχουν δικιά τους κρίση και δεν πέφτουν θύματα των δικηγόρων-πλασιέ του Νόμου Κατσέλη που έχει σχεδιαστεί και έχει διαμορφωθεί ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. Και εμείς πήραμε θέση για το νομοσχέδιο αυτό ΔΗΜΟΣΙΑ και πριν ψηφιστεί…. και τα είπαμε με υπευθυνότητα και στον Πρωθυπουργό και στα Κόμματα και στους Βουλευτές, πριν ψηφίσουν. Εκείνη την εποχή, οι δικηγόροι-πλασιέ ξεσκόνιζαν τα ράφια τους για να βάλουν το εμπόρευμα μόλις θα ψηφιζόταν…  Σκεφθείτε, να πάει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την ανακούφηση των υπερχρεωμένων χρηστών ναρκωτικών… που θα λέει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να διευκολυνθούν με πολλές δόσεις και κάποια έκπτωση να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς του εμπόρους ναρκωτικών…. είναι δυνατόν να γίνει νόμος για να ρυθμίζει το εμπόριο των ναρκωτικών; Ασφαλώς όχι…. για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσε να γίνει ρύθμιση με νόμο στις τοκογλυφικές απαιτήσεις των τραπεζών… απαιτήσεις που εμπεριέχουν κακουργημάτικές πράξεις….. τόσο απλό είναι…. αλλά οι σοφοί μας πολιτικοί έκαναν πάλι το θαύμα τους… και μετέτρεψαν το ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σε ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ…. Άξιοι!!!

Αποτελεί πάγια δέσμευση, τόσο του ΕΙΧΕ όσο και προσωπικά του Προέδρου μας, ότι η προσφορά αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με εντατικότερη αξιοποίηση και την μόνιμης πρωτοπορίας του ΕΙΧΕ στην αντιτραπεζική προστασία και των μοναδικών γνώσεων και δυνατοτήτων που έχουμε θέσει για τη στήριξη ακόμα περισσότερων θυμάτων των τραπεζών σε όλη τη Χώρα.

Επεδή εμείς στο ΕΙΧΕ κάνουμε έναν έντιμο, ανιδιοτελή (και με μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος) και τιτάνιο αγώνα 12 χρόνια τώρα ενάντια στην τραπεζική παρανομία, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στην παρανομία κάποιων παπατζήδων και κάποιων δικηγόρων που έκλεψαν, εξαπάτησαν και υπεξαίρεσαν έγγραφα απο το ΕΙΧΕ για να βγαίνουν τώρα να παριστάνουν τους «εξειδικευμένους» νομικούς και τραπεζικούς συμβούλους-πλασιέ του Νόμου Κατσέλη, με παχυλές αμοιβές και παταγώδεις αποτυχίες.


Ποινική καταδίκη «υπευθύνων» «ένωσης προστασίας καταναλωτών»….
(Από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Πάτρας, 31-3-2013)                  

«Βαριά «καμπάνα» επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στους τρεις εκπροσώπους του Συλλόγου για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, με έδρα την Πάτρα. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή ο καθένας με την κατηγορία ότι διαφημίζονταν σε έντυπα παραβιάζοντας απόφαση του Δικαστηρίου. Όλα άρχισαν από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, για παραβίαση απόφασης του Ειρηνοδικείου της πόλης. Συνελήφθησαν τρία άτομα, δύο συνταξιούχοι (ο ένας μάλιστα απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ.) και ένας άνεργος, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση διατακτικού απόφασης του Ειρηνοδικείου Πατρών μετά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος σε βάρος όλων των γραφείων που είχαν ανοίξει στην Πάτρα εδώ και 1,5 χρόνο και ασχολούνταν με υποθέσεις «υπερχρεωμένων νοικοκυριών», διαφημίζοντας ότι παρείχαν δικηγορικές υπηρεσίες ρύθμισης ή διαγραφής χρεών σε υπερχρεωμένους πολίτες.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών κινήθηκε νομικά, εκδόθηκε απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών που διέταξε να κλείσουν τα γραφεία τους και να μην διαφημίζουν ότι παρέχουν δικηγορικές υπηρεσίες, και να μην αναρτούν διαφημιστικές πινακίδες με τέτοιο περιεχόμενο. Επειδή όμως συνεχιζόταν η ανάρτηση διαφήμισης τους, προχωρήσαμε στην υποβολή μήνυσης για παραβίαση του διατακτικού της απόφασης του Ειρηνοδικείου και με την τρίτη κατά σειρά μήνυση συνελήφθησαν κάποιοι εξ’ αυτών και παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο», δήλωσε στον «Κόσμο» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Νίκος Παπάκος.

Και προσέθεσε ότι: «Η πλειοψηφία των εν λόγω γραφείων, πλην της ΕΚΠΟΙΖΩ, (η οποία ήταν και ο συνδράμων φορέας εκ του Νόμου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των πολιτών), αποτελείτο από ανθρώπους που δεν είχαν καμία γνώση του αντικειμένου, ουσιαστικά εκμεταλλεύονταν τους πολίτες, παίρνοντάς τους χρήματα – μάλιστα μεγάλα ποσά- ασκώντας αιτήσεις οι ίδιοι, χωρίς καν την παρουσία ή σύμπραξη δικηγόρου, στο Ειρηνοδικείο Πατρών».

Πλήρωσαν πολλαπλάσια, αλλά… δουλειά δεν έκαναν!

Ο Δικηγορικός Σύλλογος αντέδρασε διότι όπως εξήγησε ο κ. Παπάκος ο κλάδος πλήττεται βάναυσα καθώς γίνεται αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα πέφτουν θύματα οι πολίτες. «Έχω γίνει αποδέκτης προφορικών καταγγελιών από πολίτες, ότι κατέθεσαν χρηματικά ποσά 2.000, 3.000 ή και 5.000 ευρώ, όταν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό η αμοιβή κάθε δικηγόρου ανέρχεται στα… 80 ευρώ μέσω προγράμματος που έχει εκπονήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή». Επίσης, ο κ. Παπάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες τονίζοντας ότι από τα δικαστήρια της Πάτρας έχουν ήδη απορριφθεί υποθέσεις επειδή τα δικόγραφα ήταν αόριστα. Κι αυτό, διότι «δεν είχε γίνει η προδικασία που απαιτείται από το νόμο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης νομικής απασχόλησης και επειδή είναι καινούργιος θεσμός έχει πολλά νομικά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Παπάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδίκαση της μήνυσης το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, παρέστη σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, το οποίο δίνει αγώνα αφενός για την προάσπιση του επαγγέλματος της δικηγορίας και αφετέρου για την προστασία των πολιτών».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΙΧΕ:
Οι εκλεκτοί αυτοί «σωτήρες» των υπερχρεωμένων καταναλωτών στην Πάτρα μας τηλεφώνησαν το 2016 και μας ζήτησαν να τους «βοηθήσουμε να να τους καθοδηγήσουμε» στο έργο τους, αφού, όπως είπαν, είμαστε άριστοι γνώστες του τραπεζικού συστήματος από μέσα και η πιό παλαιά ένωση με ειδικές γνώσεις στο χώρο.
Όταν τους ρωτήσαμε τι γνωρίζουν αυτοί για τις τράπεζες, μας είπαν ότι ένας -ήδη συνταξιούχος- από την ηγετική ομάδα είχε πολύχρονη θητεία ως πωλητής τροφίμων σε μεγάλη πολυεθνική ενώ ένας άλλος ήταν …αστυφύλακας. Χωρίς να γνωρίζουμε για την καταδίκη τους (αυτό το μάθαμε αργότερα), τους συμβουλέψαμε να κλείσουν το γραφείο, να πάψουν να ασχολούνται με τις τράπεζες γιατί -όπως το θέσαμε- «χωρίς να το γνωρίζουν, περπατούν ξυπόλητοι σε ναρκοπέδιο…». Εκείνο που εμείς δεν γνωρίζαμε όταν τους συμβουλεύαμε (ενώ αυτοί το γνώριζαν) είναι ότι η πρώτη νάρκη είχε ήδη εκραγεί στην πορεία τους…

Και κάτι ακόμα…. Δεν κάναμε τον κόπο να μιλήσουμε με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για την αθλιότητα και αυτής της «Ένωσης προστασίας καταναλωτών». Η απάντησή τους είναι δεδομένη: «Τηρούν τις τυπικές προϋποθέσεις σύστασης και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όποιος θίγεται, να τους πηγαίνει στα Δικαστήρια»!!