ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

Η υπερχρέωση μιας οικογένειας ή ενός ατόμου δεν παράγει μόνο προβλήματα οικονομικού τύπου άλλα έχει και βαρύτατο αντίκτυπο στην ψυχοσωματική κατάσταση όλων που βρίσκονται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες βασανιστικών  ψυχοσωματικών συνδρόμων, αφόρητης ψυχικής καταπίεσης και εξουθένωσης καθώς και πολλές παράγωγες παθογένειες. Αυτές οι καταστάσεις σωρεύουν ένα τεράστιο ανθρώπινο κόστος που δεν μετράται με χρήματα αλλά με άγχη, ανασφάλειες, αϋπνίες, βαριές καταθλίψεις, φοβικά σύνδρομα, επιθετικές συμπεριφορές  και άλλες ψυχικές διαταραχές, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας, που κυριολεκτικά σακατεύουν τη ανθρώπινη ζωή και ότι όμορφο αυτή έχει να προσφέρει.  Η ζωή του ατόμου, πλέον, καταλήγει να στηρίζεται στα ψυχοφάρμακα και τα υπνωτικά. Και όλα αυτά που είναι εντελώς ξένα με τους Έλληνες και τη ζωή στην Ελλάδα, την διαχρονική παγκόσμια μητρόπολη του φωτός και της αισιοδοξίας, εξ’ αιτίας των τραπεζιτών και του καρτέλ τους που λειτουργεί παράγοντας αθλιότητα για τον Ελληνικό Λαό από το 1924. Είναι αυτοί που δεν διστάζουν να καταστρέφουν ανθρώπους για το χρήμα. Είναι αυτοί που κάνουν εντελώς το αντίθετο από ότι μας δίδαξε ο σοφός Πρωταγόρας με το αξεπέραστο «Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος». Και αυτοί εφαρμόζουν το κανιβαλιστικό «Πάντων Ανθρώπων Μέτρον Χρήμα». Με συνέπειες για τα θύματα που είναι τραγικές και καταστροφικές: 

  • ψυχική καταβαράθρωση
  • ηθικός και κοινωνικός ευτελισμός
  • ολική ακύρωση και απαξία του ατόμου

Η υπερχρέωση και το άγχος που προκαλεί στον άνθρωπο και στην οικογένεια οδηγεί σε μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων. Εμείς τα έχουμε δει στην πράξη, με τις επαφές μας με πολλές χιλιάδες κόσμου που μας ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν 802192_bφαινομενικά αξεπέραστα προβλήματα με τράπεζες. Είδαμε ανθρώπους σαστισμένους, φοβισμένους, σε πλήρη σύγχυση, συνήθως σε βαθειά κατάθλιψη, να παίρνουν ψυχοφάρμακα και υπνωτικά, να έχουν παραλύσει και να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Ανθρώπους από όλες τις κλίμακες της μόρφωσης, από όλα τα εισοδηματικά επίπεδα και όλες τις περιοχές της Χώρας. Ανθρώπους που δεν έβλεπαν διέξοδο στα αδιέξοδά τους και λύση στα προβλήματά τους.

Και με τον καιρό, βλέπαμε και την εξέλιξη των συνεπειών της υπερχρέωσης με βάθος χρόνου. Και ήταν πολλά και πολύ άσχημα μέσα σε κάθε οικογένεια. Σημειώνουμε σε τίτλους τα περισσότερα:

  • Τέντωμα των προσωπικών σχέσεων, με τα παιδιά να ακούνε τους καυγάδες
  • Αποσυντονισμός με αποτέλεσμα διαρκώς νέα λάθη και άστοχες κινήσεις
  • Γενικός πανικός του τύπου «να πουλήσουμε το σπίτι για να πληρώσουμε τις κάρτες»
  • Σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν συγχωρούν το υπέρμετρο άγχος (υπέρταση, σάκχαρο, καρδιακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά, κυκλοφορικά, κλπ)
  • Καταστροφή του ψυχικού κόσμου των παιδιών συνήθως χάνουν την πίστη τους στην οικογένειά τους, φοβούνται ζωή χωρίς γονείς -εκεί μόνοι τους στο πάρκο- και αυτό αντανακλάται σε περίεργες στάσεις (χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σχολείο, δεν τρώνε, κλπ) που καταλήγουν σε μόνιμα και πολύ σοβαρά τραύματα που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή
  • Και οι συχνές πλέον αυτοκτονικές τάσεις σαν λύση στα άλυτα προβλήματα

Ο κατάλογος των παρενεργειών της πίεσης από χρέη είναι ατέλειωτος. Όπως ατέλειωτα είναι και τα λάθη που κάνει κανείς σε κατάσταση «τρικυμίας εν κρανίω» και ατέλειωτου πανικού. Δυστυχώς, η έλλειψη γνώσης και ψυχραιμίας είναι και εδώ κακός σύμβουλος. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν έχει την καθαρότητα της σκέψης για να καταλάβει ότι άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν. Εμείς στο EIXE έτυχε να ξέρουμε πολύ καλά και από μέσα τις τράπεζες, και τι είναι όλο το πακέτο από τα «σημεία και τέρατα» που κάνουν σε βάρος των ανυποψίαστων ανθρώπων. Κάναμε έρευνες, μάθαμε ότι δεν ξέραμε (κύρια γEIXE - SELIDA - 1 NTOSIE 001ύρω από τη νομική πλευρά), τα συνθέσαμε και προέκυψαν οι λύσεις. Μια από αυτές είναι και το ΠΑΚΕΤΟ ΝΕΜΕΣΙΣ 2 το οποίο σας το παραδίδουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, με μεγάλη υπευθυνότητα αλλά και με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα λύσει και τα δικά σας προβλήματα που δεν είναι άλυτα αλλά, απλά, προσωρινά. 

Ένας από τους κύριους στόχους και του ΠΑΚΕΤΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ 2, εάν όχι ο κυριότερος, είναι να συμβάλει ουσιαστικά να γυρίσετε πίσω στους ρυθμούς της κανονικής σας ζωής, χωρίς άγχος από τις οφειλές σε τράπεζες, χωρίς ανάγκη για ψυχοφάρμακα και χωρίς δυσκολία να κοιμάστε. Για μας, η συμβολή μας στην επαναφορά σας αυτή, έχει μεγαλύτερη αξία από όλα τα άλλα, τα χρήματα, τους τόκους και τα Ευρώ. Θυμηθείτε να τηρείτε πάντα το σοφό γνωμικό του Πρωταγόρα και για σας τους ίδιους και μη «βασανίζετε» τον εαυτό σας γιατί «Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος».

Επειδή το «κλειδί» στην επαναφορά κάθε ανθρώπου στη φυσιολογική ζωή είναι η στάση του απέναντι στο άγχος, θεωρούμε επιβεβλημένο να παραθέσουμε παρακάτω ένα ειδικό κείμενο γραμμένο από γιατρό, το οποίο παρακαλούμε να διαβάσετε με πολύ προσοχή, πολλές φορές…   


ΑΓΧΟΣ :   Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΕΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ


Το άγχος, που ορίζεται ως ένα υποκειμενικό αίσθημα ανησυχίας, φόβου ή δυσοίωνου προαισθήματος αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχιατρική ασθένεια στο γενικό ενήλικο πληθυσμό και συνήθως συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα ποικίλης σοβαρότητας. Άγχος μεγάλου βαθμού μπορεί να παρουσιαστεί μετά από έκθεση σε ισχυρό τραυματικό γεγονός, όπως π.χ. θάνατο ή επαπειλούμενο θάνατο, τραύμα στον ίδιο ή σε αγαπημένο πρόσωπο, αλλά επίσης συχνά μετά από συναισθηματική φόρτιση προσωπικής και κοινωνικής αιτίασης όπως, διαζύγιο, άγχος για τα παιδιά, απώλεια εργασίας, οικονομικά και προβλήματα διαβίωσης γενικότερα. Στην εποχή μας το ποσοστό ασθενών με αγχώδεις διαταραχές έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η πλειοψηφία αυτών αναφέρει ως γενεσιουργό αίτιο την ανησυχία για το μέλλον και τα οικονομικά προβλήματα.

Εάν οι αγχογόνοι παράγοντες έχουν διάρκεια στο χρόνο, μπορεί να οδηγήσουν σε μία σειρά από καταστρεπτικές παράλληλες νόσους με αμφίβολη πρόγνωση και ως εκ τούτου οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο άγχος ορίζονται ασθενείς ανεξάρτητα με την ύπαρξη ή όχι εμφανών νόσων, δεδομένου επίσης, της ποικιλότητας και μη παθογενετικής σαφήνειας των κλινικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με αυτό .

Ο αγχωτικός ασθενής συνηθέστερα αναφέρει υπερβολική ανησυχία συνοδευόμενη από μυϊκή ένταση, αδυναμία συγκέντρωσης, αίσθημα έξαψης, αϋπνία. Το 80% των ασθενών υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη, δυσθυμία και κοινωνική φοβία οριζόμενη από αμηχανία στις διαπροσωπικές σχέσεις και φόβο εξευτελισμού.

Οι επιπτώσεις λοιπόν μιας αγχώδους συνεχούς αίσθησης, οδηγούν σε παρενέργειες σχετιζόμενες με την προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου και κατά συνέπεια πλήττουν αναλόγως το Σύστημα Υγείας δημιουργώντας περισσότερους και πολυπλοκό-τερους ασθενείς.

Εξετάζοντας έναν τέτοιο ασθενή συνειδητοποιούμε ότι η μόνη ελπίδα να τον προσεγγίσουμε είναι η ολιστική Ιπποκρατική αντιμετώπισή του που περικλείει και την ύπαρξή του ως μέλος μιας οικογένειας που προκύπτει αναλόγως πληγείσα, λόγω των δυσθυμικών εκφάνσεων του ασθενούς. Αυτό γιατί το άγχος δημιουργεί μία τάση αποξένωσης, απομόνωσης από το ευρύτερο κοινωνικό αλλά και από το στενά οικογενειακό περιβάλλον. Βιώνεται ένα συνεχές αίσθημα εκνευρισμού, θυμού, προς τον ίδιο αρχικά και προς τα γύρω του πρόσωπα και προς την ευρύτερη κοινωνία μεταγενέστερα που δημιουργεί παράλογες απαιτήσεις ,ενδοοικογενειακές εντάσεις, αίσθηση μη κατανόησης, κατάχρηση εξαρτησιογόνων ήπιων ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ) και όλα αυτά προστίθενται στην ήδη επιβαρυμένη ψυχοσύνθεση δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο με αύξηση του άγχους και κατά συνέπεια με αύξηση την εμφάνιση των ψυχοσωματικών διαταραχών.

Το γαστρεντερικό σύστημα προσβάλλεται πολύ συχνά με συνηθέστερες εκδηλώσεις τη ναυτία, τους εμέτους, τις διαταραχές της διατροφής (ανορεξία, πολυφαγία, βουλιμία, κακή απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων κ.α.) μέχρι την εμφάνιση επικίνδυνων, προγνωστικά, γαστρεντερικών νόσων όπως γαστρίτιδα, έλκος δωδεκαδακτύλου, ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn που παρουσιάζουν εξάρσεις κατά τις περιόδους άγχους με σοβαρότατες κλινικές εκδηλώσεις και συνέπειες.

Όλα όμως τα οργανικά συστήματα πλήττονται παρουσιάζοντας σημεία και βλάβες διαφορετικής σοβαρότητας και νοσούν με αιτία κάθε φορά προσδιοριζόμενη από τις ορμονικές και τις βιοχημικές μεταβολές μοριακών ουσιών που εκκρίνονται και δυσλειτουργούν σε περιόδους stress στον οργανισμό δρώντας σαν πρωτογενή ή δευτερογενή συνδρώσα αιτία παθογένειας.

Ο «καθρέπτης» της ψυχικής κατάστασης του αγχωτικού ασθενούς είναι το δέρμα του το οποίο μπορεί να εμφανίσει μια πλειάδα δερματοπαθειών ψυχιατρικής αιτιολογίας όπως εκζέματα, ψωρίαση, αλωπεκίες, ονυχίες, λεύκη, κνησμούς, προκλητές εκδορές, τριχοτιλλομανία (τάση να τραβούν και να αφαιρούν τρίχες από το δέρμα της κεφαλής).

Βαρύ φορτίο κουβαλά και το ανοσοποιητικό σύστημα με έξαρση των κλινικών συμπτωμάτων όλων των αυτοάνοσων νόσων [ενδεικτικά, αναφέρουμε θυροειδίτιδες, συστηματικός λύκος (LES), ρευματοειδής αρθρίτιδα] . Πρέπει να τονίσουμε ότι για τη γένεση των αυτοάνοσων νόσων, δεν ευθύνεται αποκλειστικά το stress, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η ύπαρξή του επιβαρύνει την κλινική πορεία και την πρόγνωση της νόσου. Επίσης, το άγχος μειώνοντας τη γενικότερη αμυντική ικανότητα του οργανισμού απέναντι σε εξωγενείς βλαβερούς παράγοντες, συντελεί στην αύξηση των ιώσεων και των λοιμώξεων.

Στο γεννητικό και ενδοκρινολογικό σύστημα το άγχος έχει συνδεθεί με τη στυτική δυσλειτουργία, τη μείωση της γυναικείας και ανδρικής libido, διαταραχές της εμμηνορυσίας και της σπερματογένεσης με συνακόλουθη υπογονιμότητα. Επίσης, δυσλειτουργίες ορμονών και διατάραξη των ποσοστιαίων αναλογιών τους εμφανίζονται σε όλους τους άξονες ορμονικών σχέσεων.

Ταχυκαρδίες, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού γενικότερα, επεισόδια στηθάγχης (πόνος στο στήθος), συσχέτιση με τη γένεση εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, διευρύνουν τις καταστρεπτικές συνέπειες του stress στον άνθρωπο.

Τέλος, μελετάται ο ρόλος που έχει το stress στην παθογένεση των νεοπλασματικών νόσων, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι για την καλύτερη πορεία του ασθενούς με καρκίνο απαραίτητο είναι ο ασθενής να ζει ήρεμα, άρα χωρίς άγχος.

Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει, ότι το άγχος θα μπορούσε να οριστεί ως την πολυπλοκότερη ασθένεια που αφορά το σύγχρονο άνθρωπο και ως εκ τούτου, επείγει η δραστική αντιμετώπισή του και ο περιορισμός του, με ατομικές, συλλογικές αλλά και πολιτειακές προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξουν ευτυχέστεροι και κυρίως υγιέστεροι άνθρωποι.


Satisfied happy doctor

Αυτή η γνώση ανήκει πλέον και σε σας…. Τώρα ξέρετε ότι ο καλύτερος γιατρός είστε εσείς ο ίδιος και ότι η καλύτερη θεραπεία δεν είναι τα φάρμακα αλλά οι εσωτερικές και οι ψυχικές ισορροπίες που εξασφαλίζει η ΓΝΩΣΗ. Η γνώση και του εαυτού μας και των προβλημάτων μας, αληθινών και ψεύτικων. Όλη τη γνώση που χρειάζεστε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, κύρια των ψευτοπροβλημάτων και των υποκειμενικών αντιλήψεών σας γι’ αυτά, είναι διαθέσιμη και σε σας, από το ΕΙΧΕ. Απλά διαβάστε προσεκτικά και αξιοποιήστε την στο μέγιστο, για το καλό το δικό σας και της οικογένειάς σας.